Autorica u gostima: Sunčica Ana Veldić

Brzi put Sunčice Ane Veldić od kinoklubske autorice do akademske redateljice kao i njeni kontraverzni te nagrađivani filmovi povod su za njezino predstavljanje u Klubu Pulske filmske tvornice u sklopu programa Autori u gostima. Ovog četvrtka, 03. svibnja, s početkom u 21 sati pogledati ćemo 6 kratkih filmova nastalih od 2015. do 2017. koje će predstaviti sama autorica, a razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

Sunčica Ana Veldić je magistra veterinarske kirurgije iz Zagreba koja se počela baviti filmom unazad nekoliko godina u produkciji Kinokluba Zagreb, a sada studira režiju dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Za svoj prvi film Hux Flux koji režira s Martinom Semenčićem dobila je posebnu nagradu na Luksuz film festivalu u Krškom, Sloveniji te pozitivan osvrt zapaženog kritičara Neil Younga u renomiranom časopisu “Sight and Sound”. Godine 2015.  na 47. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva osvojila je prvu nagradu za film Hrvatska djevica i drugu nagradu za film The Tenant. Za kratkometražni film Festivalski turizam u produkciji Kinokluba Zagreb osvojila je nagradu za najbolju montažu na 25. izdanju Dana hrvatskog filma. Njezini najnoviji filmovi su White Trash  i Precijenjena dramaturgija.

Raspored programa:

Hrvatska djevica, Kinoklub Zagreb, 2015. Trajanje: 12’45”

Kratka dokumentarna studija o seksualnim iskustvima ljudi fatalističkih uvjerenja o ljubavi. Vođeni strastima, neki od njih prelaze granice dobrog ukusa, poštovanja tijela, ali i zakona.

 

The Tenant, Kinoklub Zagreb, 2015. Trajanje: 2’59”

Stanari zgrada stare gradske jezgre s prozora prate događaje u svojim dvorištima. A mačke, sveprisutni stanari dvorišta, podruma i dvorišnih zahoda, indikatori su besmisla ljudskih pokušaja sticanja uvida u tuđe živote.

 

Festivalski turizam, Kinoklub Zagreb 2016. Trajanje 14’51”

Metafilm o festivalskom turizmu prikazuje ulazak autorice u svijet filma, i to iz potpuno udaljene branše veterinarske medicine. Nakon poziva za gostovanjem filma Hux Flux na festivalu u Londonu autorica nastoji izvući najbolje od ponuđenog…

 

The Surgeon, Dinaridi film 2017. Trajanje: 1’35”

Okosnica ovog kratkog eksperimentalnog filma je refleksivna ljubavna pjesma koja postaje manifest o nemogućnosti emotivnih veza u prostom i krhkom svijetu tjelesnosti.

 

White Trash, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017. Trajanje: 11’35”

Na zagrebačkom smetlištu Jakuševac galebovi se zimi masovno hrane ljudskim otpadom. Bjelina zamaha njihovih krila u potpunoj je suprotnosti sa smećem ispod njih, no magla ih stapa u snoviti prizor koji razbijaju radni strojevi, razgrćući smeće.

 

Precjenjena dramaturgija,  Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu i Kinoklub Zagreb, 2017. Trajanje: 20’40”

Sunčica Ana Veldić duhovito razlaže vlastitu kreativnu nemoć prokazujući pritom apsurd modela nametnutih takozvanim umjetničkim obrazovanjem na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu

 

Trajanje programa: 64 minute

 

Program je nastao u suradnji s Kinoklubom Zagreb, a ulaz je besplatan.

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.