Klubodrom: “Kad Miki kaže da se boji” I. Pletikos

 

branimir štulić

Na zahtjev članova udruge, Klubodrom Pulske filmske tvornice donosi ovoga četvrtka, 31. ožujka, dokumentarac „Kad Miki kaže da se boji – tko su junaci Johnnyjevih pjesama?“ (2004.) pulske redateljice, autorice, scenaristice i producentice Ines Pletikos. Programom koji će početi u 20 sati moderirat će Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

 

Pletikos je uspjela pronaći četrdeset sugovornika bliskih Branimiru Johnnyju Štuliću koji kroz priču o legendarnom frontmenu Azre rekonstruiraju događanja u Zagrebu u periodu nastanka njegovih najvažnijih pjesama, odnosno od početka 70-ih pa do sredine 80-ih. Među njima su Mirna, Čero, Kipo, Suzy F., Maja Prišt, Gracija, Miki i Jablan, samozatajni protagonisti koje već poznajemo iz stihova. Oni će nam približiti urbani svijet Štulićevih pjesama i pojasniti socijalno-političke okolnosti u inat kojima su one stvarane, kao i intimne životne okolnosti autora. Osim toga, u filmu su korišteni i mnogi dokumenti: ekskluzivne fotografije te akustične izvedbe mnogih Johnnyjevih pjesama snimljene sedamdesetih godina.

 

kad miki kaze1

Također, redateljica objašnjava kako je Branimir Štulić dobio nadimak Johnny, kako je i zašto osnovao Azru te zbog čega se razišao s Jurom Stublićem, koji je 1979. bio pjevač Azre. Ona progovara i o duhovnoj klimi i članovima anarholiberalnog miljea koji su se početkom sedamdesetih okupili na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i u druženju s kojima je Štulić formirao svoje političke i životne stavove.

 

Ines Pletikos je rođena u Puli 1963. godine. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i na Laboratorio Cinema Televisivo u Rimu pod mentorskom palicom utemeljitelja njemačkog Novog vala J. M. Straubba. Asistirala je na brojnim talijanskim setovima, dok posljednjih dvadesetak godina živi u Hrvatskoj, baveći se uglavnom dokumentarnim filmom kao redateljica, autorica i producentica. Uz brojne TV emisije i serijale u produkciji HRT-a realizirala je i nekoliko dokumentarnih filmova srednjeg i dužeg formata. To su „Kad Miki kaže da se boji – tko su junaci Johnnyijevih pjesama?“ (2004.), „Predi, predi šći moja’“ (2005.), „Sinovi i kćeri u tranzicijskom Disneylandu“ (2006.), „Antonio Smareglia – La forza del destino“ (2007.), „Što je meni Balkan – Kino Europa“ (2009.) i „Kako smo ušli u Europu – slučaj SEXA“ (2012.).

 

Kad Miki...

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržava Zaklada Kultura nova.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a