Klubodrom: „Krici i šaputanja“ I. Bergmana

bergman

 

Posljednji siječanjski Klubodrom donosi film „Krici i šaputanja“ (Viskningar och Rop) švedskog redatelja i scenarista Ingmara Bergmana, kojega ćemo u Klubu Pulske filmske tvornice prikazati ovoga četvrtka, 28. siječnja, s početkom u 19 sati. Nakon De Sicove „Ciocciare“ iz 1952. i Truffautovog „Julesa i Jima“ iz 1962. prelazimo u 1972. godinu i intimni svijet sestrinstva predočen u nagrađivanoj drami nominiranoj za čak pet Oskara. Moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program je slobodan.

 

Početkom 20. stoljeća u Švedskoj jedna žena umire od raka. Kada joj u posjetu dolaze dvije sestre na vidjelo počinju izlaziti dugo potiskivani osjećaji. Samrtna agonija pojačava i ogoljuje složene psihološke i emotivne odnose sestara i njihove odane služavke Anne. Progonjene krivnjom, osamljenošću i ljubomorom, sestre nisu u stanju pružiti pomoć i suosjećanje bolesnici u njezinim posljednjim trenucima života. Unatoč društvenoj podčinjenosti, odana i religiozna sluškinja Anna jedina ostaje čvrsta i staložena.

 

A weekend-long salute featuring five of director Ingmar BergmanÕs Academy Award¨-nominated and winning films will be presented by the Academy of Motion Picture Arts and Science beginning Friday, April 4, at 7 p.m. at the AcademyÕs Linwood Dunn Theater in Hollywood. Opening night will feature a screening of ÒFanny & AlexanderÓ and will present the premiere viewing of the touring installation ÒThe Man Who Asked Hard Questions.Ó It will also include a pre-screening panel discussion with actor Borje Ahlstedt and documentarian Marie Nyrerod, BergmanÕs friend and the director of ÒBergman Island.Ó Pictured here: a scene from "Cries and Whispers" (1972).

 

Boje, interijeri i priroda imaju ovdje veliku ulogu te daju upečatljiv doprinos ugođaju. Redatelj je filmom koji sadrži mnoge provokativne scene propitivao isprazan život više klase i prolaznost ljudskog života. Također, pokušao je pronaći odgovore na pitanja o smislu života, postojanja života nakon smrti, vjeri, iskupljenju i uskrsnuću. U knjizi „Images“ napisao je kako je s „Personom“ i „Kricima i šaputanjima“ otišao koliko je god daleko mogao te da je radeći u apsolutnoj slobodi dotaknuo nijeme tajne koje samo film može razotkriti.

 

Nakon nekoliko neuspješnih eksperimentalnih filmova, „Krici i šaputanja“ donijeli su Bergmanu komercijalni uspjeh. Njime se ovaj velikan modernog filma vratio svojim tradicionalnim temama ženske psihe i potrage za vjerom i iskupljenjem. Za razliku od prijašnjih filmova, ovdje su korištene zasićene boje, a pogotovo jarkocrvena. Upravo su boja i svjetlost donijeli snimatelju i dugogodišnjem Bergmanovom suradniku, Svenu Nykvistu, Oscara za najbolju fotografiju.

 

Film je dobio odlične kritike i pet nominacija za Oscara, među kojima je i nominacija za najbolji film, što je rijetkost za ostvarenja koja nisu na engleskom jeziku. Osim toga, nominiran je bio i za Zlatni globus te nagradu BAFTA. Nakon nagrade na Cannesu, dobio je dva Davidova Donatella i još niz drugih prestižnih nagrada.

 

cries-and-whispers-ingmar-bergman-1

 

INGMAR BERGMAN: KRICI I ŠAPUTANJA (Viskningar och Rop), drama, 1972., 91′, Švedska

Producent: Lars-Owe Carlberg

Scenarist: Ingmar Bergman

Glavne uloge: Harriet Andersson, Kari Sylwan, Ingrid Thulin, Liv Ullmann, Inga Gill, Erland Josephson

Glazba: Johann Sebastian Bach, Frédéric Chopin

Snimatelj: Sven Nykvist

Montaža: Siv Lundgren

 

Klubodrom PFT-a financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova, Grad Pula i Istarska županija.

 

Ivana-Nataša Turković. voditeljica Klubodroma PFT-a