Klubodrom: “Ledeni komet” J. Frankenheimera

Program Klubodroma Pulske filmske tvornice nastavlja se ovoga četvrtka, 21. siječnja, filmom po odabiru člana Aleksandra Jovanovića koji će nas s početkom u 19 sati uvesti u svijet „Ledenog kometa“ (The Iceman Cometh) Johna Frankenheimera iz 1973. Film je snimljen po istoimenoj drami Eugenea O’Neilla iz 1939., a radnja je smještena u vrijeme velike krize i depresije 1912. godine, kada su ljudima najbolji prijatelji bili tuga i alkohol. Dolaskom Hickeya stvari se ipak počinju mijenjati…

 

iceman 2

„Kada sam prvi put pogledao ovu dramu prije otprilike 35 godina“, napisao je Jovanović u osvrtu na film, „tako što još nisam vidio na filmskoj vrpci. Ona odaje dojam svojevrsne pomaknutosti koja ima svoje opravdanje. U njoj je prikazana galerija izgubljenih, posrnulih, tragikomičnih figura različitih profila i neobičnih sudbina, koje u gostionici, zajedno s vlasnikom, utapaju bol u alkoholu i sanjaju o mogućem povratku. Te figure nisu apstraktne već vrlo konkretne, a odraz su društvenog konteksta, iako sociološku pozadinu možemo tek naslutiti.

 

Kao određenu katarzu, svi iščekuju putujućeg trgovca Hickeya, koji ih posjećuje dva put godišnje te ih pritom časti pićem i zabavlja. Ambijent i atmosfera živopisno oslikavaju stanje duha u gostionici. Kada se Hickey napokon pojavi dešava se neočekivani obrat. Umjesto zajedničkog opijanja on nudi društvu trezvenost i razbijanje iluzija. Film tada dobiva punu dramatiku, jer situacija počinje nalikovati grupnoj psihoterapiji.

 

iceman

Dijalozi su neobični i zanimljivi, a Lee Marvin, koji tumači karizmatičnog Hickeya, izuzetno je dojmljiv. Iako svaki lik posjeduje originalnost, Marvinova osobnost se posebno ističe. Za istaknuti je i Robert Ryan u ulozi Larya, bivšeg anarhista koji nastupa kao filozof te u svemu vidi dvije strane, ali sada se ničemu ne nada i samo čeka laku smrt.“

 

Upravo je zahvaljujući Ryanu film dobio više nagrada za najbolju mušku (sporednu) ulogu, no one su dodijeljene glumcu posthumno budući da je umro prije premijere. Također, ovo je bio posljednji film još jednog velikana – Fredrica Marcha.

 

U originalu drama traje četiri sata, no prikazana će biti verzija od nešto manje od tri sata. Ulaz na program je slobodan!

 

The-Iceman-Cometh-1973-3

 

JOHN FRANKENHEIMER: LEDENI KOMET (The Iceman Cometh), drama, 1973., 170′, SAD

Producent: Ely A. Landau

Scenarist: Thomas Quinn Curtiss (po drami Eugenea O’Neilla)

Glume: Lee Marvin, Fredric March, Robert Ryan, Jeff Bridges

Snimatelj: Ralph Woolsey

Montažer: Harold F. Kress

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a

 

Klub PFT-a financijski pomažu Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova, Grad Pula i Istarska županija.