Klubodrom: Liburnia uplovljava, II dio

Turneja pobjedničkih dokumentaraca Liburnia Film Festivala – „Liburnia uplovljava“

 

Staklene oči i Rakijaški dnevnik „uplovljavaju“ u Pulsku filmsku tvornicu

 

U četvrtak, 28. travnja, u Pulsku filmsku tvornicu „uplovit“ će dva pobjednička dokumentarca s 13. izdanja Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma koji se krajem kolovoza održava u lučici u Ičićima. U 20 sati pulska publika imat će priliku pogledati dva eksperimentalno-dokumentarna filma, Staklene oči redatelja Maria Papića (Grupa 7, Kinoklub Zagreb, 17′), dobitnika posebnog priznanja žirija u glavnom programu 13. LFF-a, i Rakijaški dnevnik redatelja Damira Čučića (Hrvatski filmski savez, 82′), dobitnika nagrade za najboljeg snimatelja (Boris Poljak) i najboljeg dizajnera zvuka (Martin Semenčić).

 

lff1

Staklene oči filmski je portret Zagreba nastao snimanjem refleksija na objektima koji čine dio zagrebačkog krajolika. Oslikavajući grad njegovom refleksijom u samome sebi, redatelj pokušava oslikati samu dušu grada.

 

Mario Haber bio je tonski snimatelj i predani proizvođač domaće rakije. Više od desetljeća snimao je živopisne razgovore i zvukove u svojoj kući i oko fermentora alkohola, a Rakijaški dnevnik vizualna je rekonstrukcija Haberovih audiosnimaka. Film je na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma 2015. nagrađen za najbolju montažu, fotografiju i glazbu, na Danima hrvatskog filma 2015. nagrađen je za najbolju kameru, na Pulskom filmskom festivalu 2015. nagrađen je Zlatnom arenom za oblikovanje zvuka, a na Splitskom filmskom festivalu/Međunarodnom festivalu novog filma 2015. posebnim priznanjem.

 

lff

Liburnia Film Festival i Pulska filmska tvornica i prije nekoliko tjedana organizirali su dokumentarnu večer, spojivši programe Klubodrom (PFT) i Liburnia uplovljava (LFF). Tad su prikazivani najbolji film po izboru publike 13. LFF-a, Lijepo mi je s tobom, znaš redateljice Eve Kraljević, te film Goli redateljice Tihe K. Gudac, koji je na LFF-u osvojio glavnu nagradu za najbolji film te nagradu za najboljeg montažera.

 

Nakon Pule, filmska turneja Liburnia uplovljava nastavlja se u Rijeci, Rabu, Delnicama, Silbi, Mošćenicama, Lovranu i Opatiji.

 

Također, u tijeku su prijave za filmove koji će biti prikazani na 14. Liburnia Film Festivalu (23. – 27. kolovoza 2016.). Prihvatljivi su svi dokumentarni filmovi završeni u 2015. ili 2016. godini bez obzira na trajanje i tehniku snimanja, a nastali su u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji, ako je Hrvatska najkasnije druga koprodukcijska zemlja u nizu. Natječaj je otvoren do 8. lipnja 2016., rezultati će biti poznati sredinom srpnja a više o prijavama nalazi se na web stranicama festivala, www.liburniafilmfestival.com.

 

lff2

Projekcije u Pulskoj filmskoj tvornici počinju u 20 sati, a ulaz je besplatan!