Klubodrom: Večer kratkih filmova by Silvio Belušić

K. Bronzit

Klubodrom Pulske filmske tvornice nastavlja s programom ovoga četvrtka, 21. travnja, u 20 sati projekcijom kratkih eksperimentalnih, animiranih i dokumentarnih filmova po odabiru člana udruge Silvija Belušića.

 

Za ovu priliku on je odabrao sedam europskih i ruskih filmova nastalih u periodu od 1961. do 2003. godine, mnogi od kojih su osvojili niz nagrada na festivalima diljem svijeta. To su radovi Alexa Budovskyja „Bathtime in Clerkenwell“ (Nizozemska, 2003.), Carlosa Vilardeboa „Le Cirque de Calder“ (Francuska, 1961.), Josepha Beuysa „Filz-TV“ (Njemačka, 1970.), Piotra Kamlera „Coeur de secours“ (Poljska, 1973.), Chrisa Stennera, Arvida Uibela i Heidi Wittlinger „Das Rad“ (Njemačka, 2003.), Konstantina Bronzita „Au bout du monde“ (Rusija, 1999.) i Jerzyja Kucia „Parada“ (Poljska, 1986.).

 

calder_img

„Odabirom sam pokušao postići dobar omjer između animiranih filmova, koje češće gledam, i eksperimentalnih. U nekima sam pronašao stvari slične onima što i sam radim. Na primjer, Alexander Calder je kipar koji je radio zanimljive skulpture od žice koje ćemo pogledati u dokumentarcu Vilardeboa. ‘Parada’ je višesmisleni film kojega će svatko doživjeti na svoj način. Drugi pak kombiniraju više žanrova, a fora mi jer kada nešto ne možeš odrediti, isto kao i kod glazbe. Filmove sam dobio od jednog prijatelja koji me je na taj način zainteresirao za ovakvo neobično stvaralaštvo“, kaže Belušić o programu.

 

Kao koredatelj Damira Čućića, Silvio Belušić upravo dovršava kratki eksperimentalni film “Naplavine”. Film je nastao u produkciji Pulske filmske tvornice, a Belušić ujedno potpisuje i kameru.

 

Ulaz na program je slobodan!

 

A. Budovsky

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a