Klubodrom PFT-a: “Bez sunca” C. Markera

Jedan od najboljih dokumentaraca svih vremena – „Bez sunca“ (Sans Soleil, 1983.) francuskog redatelja Chrisa Markera –bit će prikazan u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 12. siječnja, u 20 sati. Programom će moderirati Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

 

Ovaj eksperimentalni filmski esej je meditacija na prirodu ljudskog sjećanja, a prikazuje nemogućnost prizivanja konteksta i nijansi memorije, te posljedično način na koji to utječe na percepciju osobnih i globalnih povijesti. Kompozicija je to misli, slika i scena uglavnom iz Japana i Gvineje Bisau, te djelomično iz Zelenortske Republike, Pariza, San Franciska i s Islanda. Naratorica čita pisma fiktivnog snimatelja i putnika Sandora Krasnog, ali fikcionalni sadržaj koji proizlazi iz jukstapozicije pripovijedanja i slika nadopunjuje smisao filma. U njemu se istražuje odnos između „razvijenih“ i „nerazvijenih“ društava te se pronicavo komentiraju različite teme – od tehnologije, religije, gerilskog ratovanja i filma, do tuge, vjere i animizma. Naglašena i sporadično virtuozna montaža, zamrznute slike i specijalni efekti ističu dezorijentaciju putnika koji putuje kroz različite kulture, tajne rituale i konfuziju vremena.

 

Marker je ovim filmom, čiji naslov potječe iz istoimenog ciklusa pjesama Modesta Musorgskog, proširio dokumentarni žanr. No, unatoč skromnoj uporabi fikcionalnog sadržaja, ne smije ga se zamijeniti s mockumentarcem. Autor je kazao: „Film je namijenjen da bude kućni film i nije ništa više od toga. Stvarno mislim da je moj glavni talent bio pronalazak ljudi koji će platiti moje kućne filmove. Da sam rođen bogat mislim da bih napravio manje-više iste filmove, u krajnju ruku putopisne, ali nitko ne bi čuo za njih osim mojih prijatelja i posjetitelja.“.

 

CHRIS MARKER: BEZ SUNCA (Sans Soleil), 1983., dokumentarni, 100′, Francuska

Scenarij: Chris Marker (kao Sandor Krasna)

Muzika: Chris Marker (kao Michel Krasna)

Snimatelj: Chris Marker (kao Sandor Krasna)

Montaža: Chris Marker

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a