Klubodrom: “Pod udarom zakona” J. Jarmuscha

 

Nezavisna crno-bijela drama/komedija/krimić „Pod udarom zakona“ (Down by Law, 1986.) Jima Jarmuscha – s izvrsnim Tomom Waitsom, Johnom Luriem i Robertom Benignijem u glavnim ulogama – bit će prikazana ovog četvrtka, 01. prosinca, u 20 sati u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice, a programom će moderirati Ivana-Nataša Turković. Ulaz je slobodan!

 

down-by-law

Radnja trećeg Jarmuschovog dugometražnog filma vrti se oko uhićenja i bijega iz zatvora trojce muškaraca, nijedan od kojih nije veliki kriminalac, no svi imaju lošu sreću u životu i odabiru prijatelja. Redatelj je ovdje odbacio uobičajene klišeje vezane za sam bijeg i, umjesto na način njegove izvedbe, fokusirao se na interakciju među zatvorenicima. Ključan element ovog konstruktivističkog neo-noira je spora kamera Robbyja Müllera, koja hvata arhitekturu New Orleansa i močvare Louisiane u koju zatvorenici dospijevaju. Müller je poznat po radu za Wima Wendersa, a s Jarmuschom je i kasnije surađivao na filmovima „Tajanstveni vlak“ (1989.), „Mrtav čovjek“ (1995.) i „Put samuraja“ (1999.).

 

Jarmusch je okarakteriziran kao minimalistički filmaš, čiji neobični filmovi izbjegavaju žurbu. Također, klone se tradicionalne narativne strukture, pa tako i jasnog napredovanja radnje, te su više fokusirani na stanja i razvoj likova. Njegovi rani radovi obilježeni su snažnim kontemplativnim tonom, dugim šutnjama i statičnim kadrovima, a zahvaljujući njima Jarmusch je postao utjecajni predstavnik trenda američkog filma ceste i jedan od najvećih zagovornika nezavisnog filma.

 

down-by-law

„Pod udarom zakona“ ima poput drugih njegovih radova tempo i ritam bluesa i jazza. Glazbu su radili muzičari Tom Waits (čija pjesma “Jockey Full of Bourbon” veličanstveno otvara film) i John Lurie, a u filmu je po prvi put predstavljen američkoj publici talijanski komičar Roberto Benigni. Benigni i Nicoletta Braschi, čiji likovi se u drami zaljube, u stvarnom životu su se kasnije vjenčali. Jarmuschovi protagonisti su obično osamljeni avanturisti i među njima se često nalaze strani glumci i likovi. Interakcija i sinteza različitih kultura, arbitrarnost nacionalnog identiteta i nepoštivanje etnocentrizma, patriotizma ili nacionalnih osjećaja uobičajene su Jarmuschove teme. Tako je i dijalog u filmu nerijetko na ne-engleskom jeziku. To je u skladu s redateljevom idejom prema kojoj on gleda na Ameriku „kroz oči stranca“, u namjeri stvaranja oblika svjetskog filma koji sintetizira europsku i japansku kinematografiju s onom holivudskom.

 

down-by-the-law

JIM JARMUSCH: POD UDAROM ZAKONA (Down by Law), drama/ komedija/krimić, 1986., 107′, SAD

Producent: Alan Kleinberg

Scenarist: Jim Jarmusch

Glume: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni

Glazba: John Lurie, Tom Waits

Kamera: Robby Müller

Montaža: Melody London

Produkcijske kuće: PolyGram Pictures, Island Pictures, Black Snake

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a