Klubodrom: “Posljednja kino predstava” P. Bogdanovicha

The-Last-Picture-Show

Nostalgičnu dramu o odrastanju u turobnom, izoliranom i atrofiranom teksaškom gradiću u ranim pedesetima prošloga stoljeća, “Posljednju kino predstavu” (The Last Picture Show, 1971) Petera Bogdanovicha, prikazat ćemo u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 21. svibnja, s početkom u 20 sati. Uvodnu riječ održat će Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program je slobodan.

 

Film je snimljen po romanu američkog pisca Larryja McMurtryja i najpoznatije je ostvarenje filmskog kritičara, redatelja, scenariste i glumca Petera Bogdanovicha. Iako mu je to bio drugi film proglašen je “najboljim redateljskim prvijencem od Građanina Kanea”. Zbog estetskih i tehničkih razloga snimljen je u crno-bijeloj tehnici što je neobično za to vrijeme.

 

U njemu pratimo glavne junake, srednjoškolca Duanea i Sonnyja (Jeff Bridges i Timothy Bottoms), tijekom deset mjeseci (od studenog 1950. do listopada 1951.) u onom čudnom periodu života između dječaštva i zrelosti. U rodnom mjestu koje polako odumire, kako ekonomski tako i kulturno, vrijeme oni provode kako znaju i umiju – u nogometu, djevojkama i kino dvorani koju vodi njihov prijatelj i mentor Sam (Ben Johnson). Duane izlazi s Jacy Farrow (Cybill Shepherd), najzgodnijom (i najbogatijom) djevojkom u gradu. S druge strane, Sonny odluči prekinuti s Charlene Duggs (Sharon Ullrick). Na Božić Sonny započinje aferu sa Ruth Popper (Cloris Leachman), depresivnom sredovječnom ženom njegovog srednjoškolskog trenera. Malo po malo raznorazni problemi preuzimaju kontrolu nad životima momaka i oni shvate da je bezbrižnim vremenima došao kraj.

 

„Posljednja kino predstava“ je jedan od najboljih i najznačajnijih filmova ’70-ih godina, a Bogdanovichu, prvom filmskom kritičaru koji je uplovio u redateljske vode, donio je hvalospjeve struke. Film je 1972. osvojio dva Oscara i jedan Golden Globe, dok je 1973. nagrađen trima BAFTA-ma. Uz njih je dobio još desetak nagrada na značajnim svjetskim festivalima.

 

 

PETER BOGDANOVICH: POSLJEDNJA KINO PREDSTAVA (The Last Picture Show), igrani, 1971, 118′, SAD

 

Uloge: Timothy Bottoms (Sonny Crawford), Jeff Bridges (Duane Jackson), Cybill Shepherd (Jacy Farrow), Ben Johnson (Sam the Lion), Cloris Leachman (Ruth Popper), Ellen Burstyn (Lois Farrow)

Scenarij: Larry McMurtry, Peter Bogdanovich

Fotografija: Robert Surtees

Producent: Stephen J. Friedman

Snimatelj: Robert Surtees

Montažer: Donn Cambern

Produkcijska kuća: BBS Productions