Lenićeva lista: „Čovjek s Arana“ R. J. Flahertyja

Čovjek s Arana

Vizualno impresivni britanski igrano-dokumentarni film „Čovjek s Arana“ Roberta J. Flahertyja iz 1934. bit će prikazan u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 28. svibnja, u sklopu Lenićeve liste. Za uvodnu riječ i naknadnu moderaciju diskusije bit će zadužen filmski autor i kritičar Elvis Lenić, a ulaz na program koji će početi u 20 sati je slobodan.

 

Film prikazuje stanovnike Aranskog otočja na zapadnoj obali Irske koji žive izvan suvremenih tokova. Faherty je dokumentirao njihovu svakodnevnu borbu za preživljavanje koja uključuje ribarenje s litica, uzgajanje krumpira na mjestima s nešto malo zemlje i lov na morske pse. Međutim, naglasak je prvenstveno stavljen na prikaz surove prirode krševitog, vjetrovitog i često olujnog otoka. U fokusu je troje otočana koji predstavljaju tipičnu obitelj podneblja s time da je Flaherty inzistirao na rekonstrukciji tradicionalnog oblika života, osobito ribolova, na kojoj je gradio fabulističku, dramaturšku i retoričku snagu filma. On je inovativan i na tehničkom planu jer je redatelj rabio ručnu kameru sa širokokutnim objektivima velike dubinske oštrine kao i teleobjektiv, što mu je omogućilo da s obale registrira zbivanja na moru.

 

Film je izazvao niz kontroverzi zbog toga što su neke situaciju namještene. Primjerice, članovi obitelji u stvarnosti nisu u rodu već ih je Flaherty odabrao zbog njihove fotogeničnosti. Također, primitivne tehnike ribolova nisu korištene već decenijama pa su ih ribari morali ponovo naučiti. Unatoč tome „Čovjek s Arana“ se smatra jednim od klasičnih ostvarenja dokumentarnog, odnosno etnografskog žanra. Godine 1934. osvojio je Mussolinijev kup za najbolji strani film na 2. međunarodnom venecijanskom filmskom festivalu.

 

LENIĆEVA LISTA je program Kluba Pulske filmske tvornice kojega kritičar i redatelj Elvis Lenić posvećuje dokumentarcima različitih tematika i stilskih pristupa. Namjera je obuhvatiti filmove različitih godišta i kinematografija, kao i rubna ostvarenja koja koketiraju s drugim filmskim rodovima (eksperimentalni, igrani i drugo), rukovodeći se prvenstveno umjetničkim, a ne trendovskim kriterijima.

 

ROBERT J. FLAHERTY: ČOVJEK S ARANA (Man of Aran), igrano-dokumentarni, 1934, 76′, Velika Britanija

Producent: Michael Balcon

Scenarist: Robert J. Flaherty

Glume: Colman ‘Tiger’ King, Maggie Dirrane, Michael Dillane

Glazba: John D. H. Greenwood

Snimatelj: Robert J. Flaherty

Montažer: John Goldman

Produkcijska kuća: Gainsborough Pictures