Klubodrom: predstavljanje ETNOFILm festivala

Duhovi Lovanijuma1

Projekcijom belgijskog dokumentarca “Duhovi Lovanijuma” (Les fantômes de Lovanium, 2013) Ccil Michel koji je na ovogodišnjem 6. ETNOFILm festivalu u Rovinju pobijedio u kategoriji filmova studenata etnologije/antropologije predstavit ćemo u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 11. prosinca, međunarodnu manifestaciju posvećenu ne samo nematerijalnoj baštini i dokumentaciji, već i etnografiji svakodnevnice, socijalno angažiranim temama te općenito kritičkom propitivanju globalnih i lokalnih kulturnih fenomena. Gošća večeri koja će početi u 19 sati bit će Tamara Nikolić Đerić, voditeljica festivala u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, čija je ujedno kustosica.

U “Duhovima Lovanijuma” poznati kongoanski slikar rastvara platno na kampusu Sveučilišta u Kinshasi – UniKin, ranije poznatog pod imenom Lovanium, i pomoću nekoliko starih slika preuzetih od prijašnjih vođa pokušava složiti priču o zaboravljenim studentima čiji je ustanak nasilno prekinut krajem šezdesetih za vrijeme Mobutuove vladavine. Taj čin budi javno i zajedničko sjećanje među današnjim studentima stavljajući u prvi plan temu nedovršenog oplakivanja. Kako slika napreduje tako se kroz sve slobodniji razgovor sa studentima razotkrivaju sumnje i teškoće s kojima se susreću.

Sedmo izdanje ETNOFILm festivala bit će održano u Rovinju krajem travnja naredne godine. Na njega je prijavljeno 120 radova u kategorijama filmova profesionalnih etnologa i antropologa, onih koji nisu profesionalci te u kategoriji studentskih radova. Osim projekcija na programu će još biti radionice, predavanja o recentnim temama iz vizualne antropologije te razni popratni događaji.

Ulaz na predstavljanje ETNOFILma je besplatan.

 

DUHOVI LOVANIJUMA (Les fantômes de Lovanium), dokumentarni, Belgija, 2013, 50’

Redateljica: Ccil Michel

Scenaristica: Ccil Michel

Montažerka: Ccil Michel

Snimateljica: Ccil Michel

Produkcija: AJC! Atelier Jeunes Cinéastes

 

TAMARA NIKOLIĆ ĐERIĆ (1983.), dipl. etnologinja/kulturna antropologinja i indologinja, kustosica je Etnografskog muzeja Istre. U sklopu muzejskih djelatnosti, 2009. pokreće ETNOFILm festival kojega vodi i danas. Od 2014. surađuje s Ekomuzejom Batana kao stručno-programska voditeljica i pokreće Udrugu za razvoj kreativnih industrija FARO11. Kandidatkinja je na doktorskom studiju Etnologije i kulturne antropologije Sveučilišta u Zagrebu s temom “Žene i industrija – privatno i javno rovinjskih radnica”. Autorica je nekoliko stručnih i znanstvenih radova iz domene etnologije/kulturne antropologije i muzeologije, kao i izložbi koje ostvaruje u matičnom muzeju samostalno ili u suradnji s Indijskim kulturnim centrom iz Zagreba. Uže područje interesa vezano je uz ekonomsku, vizualnu i feminističku antropologiju, muzeologiju (informacijsko okruženje i preventivna zaštita) te menadžment u kulturi.