Klubodrom: predstavljanje Josipa Pina Ivančića

bscap0001

Pulskog performera, likovnog umjetnika i glazbenika Josipa Pina Ivančića predstavit ćemo u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 27. studenog, s početkom u 19 sati.

Na programu će biti tri filma iz 2014. nastala u sklopu rezidencijalnog programa “Spajalica” riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koja tematiziraju beskućništvo – kratkometražni “Bez-dom-mi/Stereotips” i “PSS ss sss t” te dugometražni “Bez-dom-ni”. “PSS sss sss t” je bio uvršten u natjecateljski program 8. Festivala nijemog filma PSSST!, dok je “Bez-dom-ni” mjesto pronašao među 25 veličanstvenih koji su konkurirali za nagrade 46. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva.

 

„…iza svake sretne obitelji samo je jedna priča, a iza nesretne ih ima više ili više verzija 😉

Dvije kategorije soc. slučajeva:

– skvoteri, tvz. kreativci (upadaju u prostore i žive i održavaju ih u održivu stanju, i brinu se da ne propadaju)

– klasični beskućnici koji žive u bilo kakvom takvom prostoru u kome si mogu priuštit

najminimalnije uvjete za bivanje ili čak na klupama; koji žive na tzv. ‘grbači’ društva i pomoći ‘nekog’

i iza svakog tog lika/osobe je jedna sudbina“

i.j. PINo

 

Josip Pino Ivančić poznat je alternativnoj kulturnoj sceni već od početka sedamdesetih kada se počinje baviti konceptualnom umjetnošću i performansom. S prijateljima stvara “mental spirit” glazbu, a pod utjecajem Beuysa takozvane “socijalne skulpture” kojima na angažirani način propituje socijalističke vrijednosne sustave, ponajprije smisao rada i poziciju radnika. Pinova pozicija “izvan centra” i njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osigurali su mu “pravo” na dodatno radikaliziranje u prostoru umjetnosti. Tijekom osamdesetih spaja različite medije – glazbu, performans i likovnu umjetnost (alterrock grupa Gustaph y njegovi dobri duhovi), a od devedesetih javnosti je poznat kao jedan od najprovokativnijih hrvatskih performera (“Theater like a Life/Life like a Theater ili Život je feferon…”) kao i alternativni novomedijski eksperimentator.

 

PROGRAM PROJEKCIJE:

Filmovi progovaraju o onima izvan sistema i prema kojima je sistem indiferentan. Većina u njima ne vidi ljudska bića nego gubitnike koji imaju problema sami sa sobom i sa svojim navikama. Autor je krenuo od stereotipa (suosjećajnost/socijalna neosjetljivost) želeći ga potvrditi, pojasniti, ali i razbiti.

 

BEZ-DOM-MI/STEREOTIPS, igrani, 2014, 3’

Autor: Josip Pino Ivančić

Snimatelj: Rino Efendić

Tehnička pomoć: Pulska filmska tvornica

 

PSS SS SSS T, nijemi igrani, 2014, 3’

Autor: Josip Pino Ivančić

Snimatelj: Rino Efendić

Tehnička pomoć: Pulska filmska tvornica

 

BEZ-DOM-NI, dokumentarni, 2014, 57’

Autor: Josip Pino Ivančić

Suradnik: Krešo Kovačiček

Tehnička pomoć: Pulska filmska tvornica