Kulturistra: Josip Pino Ivančić u Pulskoj filmskoj tvornici

Filmovima nastalim u sklopu rezidencijalnog programa “Spajalica” riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji tematiziraju beskućništvo prošlog se tjedna u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice predstavio pulski performer, likovni umjetnik i glazbenik Josip Pino Ivančić. Na programu su bili kratkometražni filmovi “Bez-dom-mi/Stereotips” i “PSS ss sss t” te dugometražni “Bez-dom-ni”.

Kratkometražni filmovi “Bez-dom-mi/Stereotips” i “PSS ss sss t” (snimatelj Rino Efendić) u suštini su jedan te isti film uz par sitnih preinaka, a Ivančić je prije projekcije filmova kazao da je s ovim eksperimentom htio dokazati da se u domeni filma uz hrabrost i domišljatost mogu polučiti različiti rezultati koristeći virtualno iste materijale.

DSC_0096 (600x402)

U prvom filmu vidimo Ivančića kako “simulira” detalje iz života riječkih beskućnika koji mu je poslužio kao svojevrsni video autoportret, dok u drugom filmu vidimo gotovo iste kadrove no sada u crno-bijeloj tehnici i bez tona. Film “PSS sss sss t” bio je uvršten u natjecateljski program 8. Festivala nijemog filma PSSST!, a na pulskom predstavljanju u PFT-u za klavirsku pratnju se pobrinula Anica Franjul.

Dugometražni film “Bez-dom-ni” kombinacija je eksperimentalnog i dokumentarnog filma u kojem Ivančić intervjuira beskućnike uz pomoć “insidera” Kreše Kovačičeka. Vizualni dio filma kolaž je snimaka oronulih riječkih fasada, zgrada i kuća koji se ponavljaju nekoliko puta i koji skaču s crno-bijele tehnike na scene u boji. Dio publike je u diskusiji koja je slijedila nakon projekcije Ivančiću zamjerio monotono ponavljanje kadrova kao i činjenicu da nije snimao lica beskućnika. Što se monotonosti snimke tiče Ivančić je napomenuo da je kod gledatelja htio stvoriti nelagodu dok je za manjak lica beskućnika kazao da su njegovi sugovornici pristali samo na audio snimke.

DSC_0084 (600x402)

Film “Bez-dom-ni” konkurirao je i za nagrade 46. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva koja je ove godine održana u Vukovaru. Svi prikazani filmovi nastali su uz tehničku podršku Pulske filmske tvornice.

Tekst Boris VINCEK