Klubodrom: Predstavljanje M. Debeljuha

 

OPSESIJA

 

Video radovima, eksperimentalnim filmovima i glazbenim video spotovima okupljenim pod nazivom „Deset godina stariji – presjek radova od 2004-2014“ predstavit će se u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 12. studenog, s početkom u 20 sati pulski umjetnik Matija Debeljuh. U sklopu programa bit će prikazani mračna drama „La cantina di ferro“ (2004), eksperimentalna „Opsesija“ (2008) u kojoj autor obrađuje teme ljubavi, patnje i smrti, „Contrada“ (2012), gdje u prirodnom šumskom okolišu spaja elemente plesa i pokreta, te „Grad od čelika (sjećanje na jedno djetinjstvo)“ (2014), video kojega je posvetio Zenici i njezinoj željezari. Također, pogledat ćemo glazbene video spotove za pjesme „La piova“ Livija Morosina, „Dube sanjam“ Tamare Obrovac, „Step Away From The Car“ East Rodea i „Dijete“ The Chwegera. Ulaz na predstavljanje je slobodan!

 

Matija Debeljuh je rođen u Puli 1980. Na Umjetničkoj akademiji u Splitu diplomirao je Dizajn vizualnih komunikacija – Video oblikovanje. Godine 2003. predstavljao je Hrvatsku na Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Do sada je izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Puli, Rovinju, Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Skopju, Torinu, Trstu, Ateni, Vilniusu, New Yorku, Bruxellesu… Sudjelovao je na nekoliko domaćih i međunarodnih radionica među kojima su Sarajevo Talent Campus, projekt Sarajevo Grad Filma i Berlinale Talent Campus. Eksperimentalni filmovi i video radovi prikazivani su mu na domaćim i međunarodnim festivalima na kojima su osvojili značajne nagrade. S Brankom Benčić je otvorio u Vodnjanu 2013. godine Apoteku – prostor za suvremenu umjetnost.

 

REDOSLIJED PROJEKCIJE:

 

LA CANTINA DI FERRO, drama, 2004, 12’05”

San jedne djevojčice zarobljene u starim psihodeličnim prostorima, ali i u čudnom odnosu s ocem. Dok putuje između sna i jave igra je sveprisutna. Pas laje, pištolj puca… a njezin jedini izlaz iz tog straha je podrum!

Autor i montažer: Matija Debeljuh

Kamera: Vlado Zrnić i Matija Debeljuh

Glume: Helena Janjušević, Šandor Slacki, Iva Debeljuh Stojnić

Produkcija: UMAS Split i Neutron, Vodnjan

 

CONTRADA

 

OPSESIJA, eksperimentalni, 2008, 20’01”

U staroj kući Ansioso i Gioiosa postali su veoma bliski. Iako je zarobljen u vlastitim osjećajima i tjeskobama, strahovima i traumatskim, snenim vizijama prošlosti, on konačno pronalazi ljubav i oslobođenje. S druge strane, kod nje se dešava nepredvidiv preokret. Priča je to o tjeskobnim, ovisničkim ljubavnim odnosima, o strahovima i zatočenom umu, te (ne)mogućnosti da se odvojimo od vlastite prošlosti. Istovremeno je to i priča o ljubavi i mogućem izbavljenju.

Režija i scenarij: Matija Debeljuh

Snimatelj: Josip Ružić Pino

Montaža: Matija Debeljuh, Uja Irgolič

Umjetnički direktor: Luka Stojnić

Glazba: Dario Marušić

Glume: Sven Medvešek, Ivana Roščić, Urša Raukar, Olga Pakalović

Produkcija: Radna kuća

 

CONTRADA, eksperimentalni, 2012, 11’06”

Contrada je eksperimentalna video suradnja s plesačicom suvremenog plesa Robertom Milevoj. Pokušava spojiti elemente plesa i pokreta u prirodnom šumskom okolišu. Kamera bilježi novo tumačenje tijela, a fokus je usmjeren na ljudsko biće i njegov odnos s okolišem – na pojedinca u sukobu s prirodnim svijetom. Ovdje, kroz umjetnost plesa, iskazuje se potreba za nelinearnim pričama. Korijenje vuče iz prirode, odakle se nadahnjuje i koreografija, a napokon pronalazi nov oblik izričaja u plesu.

Režija, kamera i montaža: Matija Debeljuh

Scenarij: Matija Debeljuh, Roberta Milevoj

Glazba: Tamara Obrovac

Plesačica: Roberta Milevoj

Producent: Matija Debeljuh

 

GRAD OD ČELIKA (sjećanje na jedno djetinjstvo), video, 2014, 8′

Video je posveta memoriji Zenice poznatoj po svojoj željezari. To je ujedno i rodno mjesto autorove majke. Taj grad u vječnom oblaku dima koji ispisuje i definira njegovu konstrukciju i izgled budio je Debeljuhovu maštu još od ranog djetinjstva. Statičnim prizorima tvornice, dima, grada i napuštenih igrališta on želi dramatizirati otuđenost mjesta i društva u post-socijalističkom dekadentnom okruženju, koristeći pritom obilježja prošlog vremena koje (ne)opstaje.

 

GLAZBENI VIDEO SPOTOVI:

Livio Morosin – La piova, 2006, 3’12”

Tamara Obrovac – Dube sanjam, 2011, 5’31”

East Rodeo – Step Away From The Car, 2012, 5’57”

The Chweger – Dijete, 2013, 4’40”

 

GRAD OD ČELIKA1

 

Klubodrom PFT-a financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova, Grad Pula i Istarska županija.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a