Javno predavanje „Predstavljanje filmskog projekta“

10. ljetna - vizuala

 

U sklopu 11. Škole filma „Pulska filmska tvornica 2015“ ovoga će petka, 13. studenog, u Klubu PFT-a biti održano javno predavanje Marka Zdravkovića-Kunca „Predstavljanje filmskog projekta“ koje će početi u 18 sati. Prilika je to da zainteresirani nauče kako se projekti predstavljaju potencijalnim dionicima, odnosno kako sažeti ideju filma i motivaciju te jasno izraziti konkretne potrebe za njegovu realizaciju, od logističkih do tehničkih. Na predavanje će se nadovezati vikend radionica za polaznike 11. Škole filma te javno predstavljanje 17 igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova u predprodukciji, koje će u Klubu PFT-a biti održano u utorak, 17. studenog, također s početkom u 18 sati.

 

Na javnom predstavljanju polaznici će upoznati prisutne sa svojim filmskim projektima i njihovim potrebama, a u cilju uključivanja novih dionika u proces realizacije (glumaca, asistenata, tehničara, donatora…). Pet filmova nastalo je na Radionici dokumentarnog filma redateljice, autorice i producentice Ines Pletikos. Olivera Jović razrađuje gotovo stoljetnu trakavicu oko izgradnje pulskog bazena, Ivana Anić prati volontera udruge Naš san njihov osmijeh, a Sara Jurčić provjerava što se od želja petorice njezinih prijatelja, zacrtanih prije pet godina, do danas obistinilo. Marko Zdravković-Kunac nas upoznaje s beskućnicima koji žive u bunkeru nadomak pulskog groblja, dok Polona Blašković obrađuje temu nasilja nad ženama.

 

Na Radionici igranog filma redatelja i autora Andreja Korovljeva razrađeno je također pet ideja. Sanda Letonja-Marjanović prepričava dogodovštine dviju prijateljica koje rade kao čistačice u privatnim apartmanima, Lara Popović obrađuje nadrealnu priču dva brata i njihovih obiteljskih trauma, Aleksandar Jovanović odnos usamljenog udovca i njegovog kućnog ljubimca, a Antonio Matijaš temu pisca u stvaralačkoj krizi. Naposljetku, Marko Korlević se bavi pričom o problematičnom i empatičnom mladiću koji otkriva obiteljske tajne.

 

Osmero polaznika razvijalo je na Radionici eksperimentalnog filma redatelja, autora, producenta i montažera Damira Čučića sedam ideja. Tanja Nikolić namjerava realizirati eksperimentalni film o unutarnjim previranjima lika uz upotrebu tehnike animacije, dok će Sara Jurčić izraditi apstraktni film u kojemu će također koristiti crtež. Sanda Letonja-Marjanović i Silvio Belušić poigrat će se sa svojim dosadašnjim snimkama, a Marko Zdravković-Kunac sa snimkom jedne kazališne predstave. Ivana-Nataša Turković i Boris Vincek izrađuju eksperimentalni distopijski film na temelju tekstualnog predloška, dok će Josip Pino Ivančić raditi intervenciju na filmskom mediju.

 

11. Škola filma se nastavlja na dosadašnju Ljetnu radionicu izrade filma koja nakon deset izdanja mijenja koncept u cilju postizanja kvalitetnog obrazovanja i produkcije pulskih umjetničkih snaga. Financijsku potporu aktivnostima škole pruža Hrvatski audiovizualni centar, dok su partneri Hrvatski filmski savez i MedVid produkcija d.o.o.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica odnosa s javnošću