Klubodrom: Predstavljanje Restarta

Muški film

Projekcijom nagrađivanih kratkometražnih filmova “Muški film” Nebojše Slijepčevića, “Posljednji splavar” Drage Toromana, “Starci” Anje Strelec i Tomislave Jukić, te “Ljubi bližnjega svoga” Darovana Tušeka u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga će četvrtka, 12. ožujka, s početkom u 19 sati biti predstavljena produkcija zagrebačkog Restart. Organizaciju i njezine aktivnosti približit će prisutnima u uvodnoj riječi producent Tibor Keser, dok će filmove predstaviti gosti večeri Toroman, Strelec, Jukić i Tušek, te Nebojša Slijepčević s kojim ćemo se povezati putem video linka.

 

Restart je organizacija koja se bavi produkcijom, edukacijom, distribucijom, prikazivalaštvom i tehničkom pomoći za izradu i promociju dokumentarnog i igranog filma. Od lipnja 2009. vodi Dokukino, jedino domaće kino specijalizirano za dokumentarni film, a od 2012. godine organizira Liburnia Film Festival, jedini hrvatski festival domaćeg dokumentarca. Važan dio organizacije je i Restart Label, jedini specijalizirani distributer dokumentaraca u Hrvatskoj u sklopu kojega je pokrenuta regionalna distributerska mreža za teritorij bivše Jugoslavije Balkan Documentary Distribution Network – BDDN. Članovi Restarta su filmski i medijski djelatnici angažirani na polju dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma s iskustvom u organizaciji, produkciji i odnosima s javnošću.

 

Programu će uslijediti druženje s autorima i autoricama, a ulaz je slobodan!

 

PROGRAM PROJEKCIJE:

 

DRAGO TOROMAN: POSLJEDNJI SPLAVAR, dokumentarni, 2014, 18′

Film prati posljednjeg splavara drvenom splavi na divljoj i po život opasnoj rijeci Tari u Crnoj Gori – Fikreta, potomka nekad poznatih splavara i triftara, obitelji Pendek iz Bastasa u BiH-u. S desetak nestrpljivih turista on spušta splav težak nekoliko tona silovitim brzacima između visokih kamenih gromada. Pri tom pokušava razriješiti dilemu – treba li napustiti obiteljsku tradiciju i težak rad ili ipak nastaviti dalje?

Redatelj: Drago Toroman

Producenti: Vanja Jambrović, Oliver Sertić

Snimatelj i montažer: Drago Toroman

Mentori: Ana Hušman, Nebojša Slijepčević

Produkcija: Restart laboratorij

Film je razvijen na Restartovoj Školi dokumentarnog filma 2011., a do sada je osvojio nagradu Zlatna Bubamara za najbolji turistički dokumentarni film na Srem Film Festu 2014 u Srbiji.

Posljednji-splavar

ANJA STRELEC I TOMISLAVA JUKIĆ: STARCI, dokumentarni, 2013, 22′

Portret institucije u kojoj su pospremljeni oni za koje nemamo vremena – starci. Naši, vaši, njihovi. Bračni par, pjesnik i udovica proživljavaju još jedan dan u Domu umirovljenika, njihovom posljednjem prebivalištu. Četiri različita pogleda na život, prevaru i smrt tjeraju nas da se zapitamo kako se nositi sa samoćom u instituciji gdje se osmrtnice redaju kao reklamni letci i tko je tu zapravo star.

Redateljice i scenaristice: Anja Strelec i Tomislava Jukić

Producenti: Vanja Jambrović, Oliver Sertić, Anja Strelec

Snimateljica: Anja Strelec

Montažerka: Anja Strelec

Tonska snimateljica: Tomislava Jukić

Mentorica: Vanja Jambrović

Obrada zvuka: Vlada Božić i Milan Čekić

Dizajn i grafike: Dejan Oblak

Film je razvijen u sklopu Restartove Škole dokumentarnog filma 2012./2013. te Magisterija za film i audiovizualnu produkciju Univerziteta Paul Valery III. Na 11. Luksuz festivalu po ceni filma 2013 (Slovenija) osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac, na 2. Rios Internacional Festival de Cinema Documental e Transmedia (Portugal) nagradu „Memories, Gestures and Spaces“, dok mu je na domaćem Tabor Film Festivalu 2014 dodijeljeno priznanje Euroshort special mention.

Starci

DAROVAN TUŠEK: LJUBI BLIŽNJEGA SVOGA, dokumentarni, 2013, 20′

Ljubi bližnjega svoga je kratki dokumentarni portret 51-godišnjaka koji živi kraj Sinja u Dalmatinskoj zagori. To je i film o filmu, točnije o procesu snimanja dokumentarnog filma u kojem se autor i protagonist bore za kontrolu nad pričom i sadržajem. U toj borbi nije važno tko je pobjednik jer njihov zajednički trud da naprave film zapravo predstavlja svjedočanstvo o našim razlikama i posebnostima, te pokazuje da je avantura snimanja filma sasvim nepredvidljiva i pri tom jako zabavna.

Redatelj, scenarist i snimatelj: Darovan Tušek

Producenti: Oliver Sertić, Vanja Jambrović, Ana Hušman

Montaža i obrada zvuka: Darovan Tušek

Mentori: Ana Hušman, Nebojša Slijepčević, Oliver Sertić, Igor Bezinović

Film je nastao u sklopu Restartove Škole dokumentarnog filma 2012./2013. Na Luksuz festivalu po ceni filma 2013 (Slovenija) osvojio je nagradu „Sexy nogice“.

LjBSvoga2

NEBOJŠA SLIJEPČEVIĆ: MUŠKI FILM, dokumentarni, 2012, 12′

Situacija na terenu je ozbiljna: puške i pištolji u svakoj su ruci. Koncentracija naoružanja dosegla je kritičnu točku. I najmanji incident dovoljan je da naruši krhki mir! Jedan nervozni prst na okidaču pokrenuti će kaos koji će biti nemoguće zaustaviti…

Režija i scenarij: Nebojša Slijepčević

Kamera: Nebojša Slijepčević

Montaža: Nebojša Slijepčević

Producentica: Vanja Jambrović

Produkcija: Restart

Na Sarajevo Film Festivalu 2012 film je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film koji tretira temu ljudskih prava. Naredne godine dobio je na IFOLT-u (Slovačka) nagradu Golden Beggar za najbolji film u kategoriji filmova nastalih u nezavisnim produkcijskim kućama, a na Opuzen Film Festivalu nagradu za najbolji hrvatski kratki film.