Klubodrom: predstavljanje Tomislava Fiketa

Tomislav Fiket

 

Zagrebački redatelj Tomislav Fiket predstavit će se pulskoj publici u sklopu programa Klubodrom Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 15. listopada, kada ćemo s početkom u 20 sati pogledati dokumentarac „Život u Sahari“ (1998) o radnicima i radnicama Končara te desetak glazbenih video spotova. Među njima je i spot za pjesmu „Mojoj majici“ Hladnog piva, koji će biti premijerno prikazan na MTV-ju Adria večeras (ponedjeljak, 12. listopada). Ulaz na program je slobodan!

 

„Život u Sahari“ donosi priču o deložacijama stanara hotela za samce Končar, poznatijem kao Sahara, nakon prodaje privatnom vlasniku. Oronuli objekt nalazi se na rubu Sesveta, a većina stanara bili su Končarovi radnici. Nekoć je ondje živjelo 200-njak osoba, no deložacije i sustavno zastrašivanje drastično su smanjili njihov broj.

 

Tomislav Fiket je rođen 1971. u Zagrebu, gdje je studirao filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Od početka se profilirao kao dokumentarist sklon socijalno osjetljivim temama poput ratnih veterana s PTSP-om, ženama žrtvama nasilja, deložacijama radnika, nogometnim navijačima… Na volonterskoj bazi režirao je i brojne spotove za SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja. Također, aktivan je na polju video-spotova te je surađivao s nekim od najboljih hrvatskih i bosanskih rock bendova. U tijeku postojanja prvog i jedinog hrvatskog televizijskog kanala posvećenog video-igrama “Playomania” bio je glavni urednik televizije.

 

TOMISLAV FIKET: ŽIVOT U SAHARI, dokumentarni, 1998, 42’14”

Scenaristica: Andrea Ćakić

Snimatelj: Miljenko Bolanča

Montažer: Damir Čučić

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a