Klubodrom ugošćuje Ivu Lipanovića

Ivo Lipa - Filipovi snovi

 

Dva „svježa“ kratkometražna dokumentarca, „Filipove snove“ i „Višku ratnu priču“, te kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film „Monumenti“ s 10. ljetne radionice izrade filma „Pulska filmska tvornica 2014.“ predstavit će ovoga četvrtka, 08. listopada, u Klubu Pulske filmske tvornice naš član Ivo Lipanović. Program Klubodroma će početi u 20 sati, a ulaz je po običaju besplatan.

 

U „Filipovim snovima“ upoznajemo se s mladim Poljakom koji putuje svijetom i pritom zabavlja publiku „vatrenim predstavama“. U filmu nam on govori o svom životu i željama, životnim vrijednostima, ali i važnosti koju snovi i maštanja imaju za samoostvarenje. U „Monumentima“ Lipanović istražuje nekadašnju vojnu zonu, prirodu u koju je uronjena i devastirane objekte, kombinirajući pritom subjektivni doživljaj i dokumentarnu objektivnost. Na taj način autor tematizira život i smrt prostora bogate povijesti. „Viška ratna priča“ obrađuje ratna sjećanja Poljakinje koja već desetljećima živi na Visu. Otok je 1990. i 1991. godine bio odsječen od kopna te je brojio preko 1500 vojnika Jugoslavenske ratne mornarice kojoj malobrojno stanovništvo nije predstavljalo opasnost. Na sreću, bio je pošteđen razaranja.

 

Ivo Lipanović je rođen 1988. godine. Osnovnu i srednju školu je završio na rodnom Visu, a u Pulu su ga doveli dokvalifikacija za komercijalista te Ki-Aikido. Trenutno je apsolvent na studiju Kultura i turizam pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Do sada je ostvario jednominutni film “We Are The Dorg”, kratkometražne igrane filmove “Profesor Mate Asparagus”, ”Profesor Mate Asparagus u gradu” i ”It’s Lethal To Study”, te dokumentarne filmove ”Kako se snimao Profesor Mate Asparagus”, “Art of Aikido”, ”Filipovi Snovi” i ”Viška ratna priča”. Također, autor je videospota za pjesmu „Other Side of Freedom“ pulskog benda Audio Remains. Lipanović se aktivno bavi video umjetnošću i posjeduje vlastiti kanal na youtubeu „Ivolipa“.

 

Ivo Lipa - Monumenti

 

RASPORED PROJEKCIJA:

 

Filipovi snovi, dokumentarni, 2015, 20’38”

Monumenti, dokumentarno-eksperimentalni, 2015, 6’9”

Viška ratna priča, dokumentarni, 2015, 22’13”