Klubodrom: “Stanar” R. Polanskog

Nakon književno-filmskih Bijelih večeri, Klubodrom Pulske filmske tvornice nastavlja s programom projekcija po odabiru gledatelja, pa će ovoga četvrtka, 29. rujna, biti prikazan film „Stanar“ (The Tenant) Romana Polanskog. Njega nam „donosi“ članica Alda Petrović, koja će ujedno biti moderatorica večeri. Besplatni program počet će u 20 sati.

 

stanar

Ovaj se psihološki triler iz 1976. temelji na romanu „Le locataire chimérique“ Rolanda Topora iz 1965., a posljednji je dio „Trilogije stana“ kojoj još pripadaju „Odbojnost“ (1965.) i „Rosemaryna beba“ (1968.). No ovdje, iako je glavni lik očito u određenoj mjeri paranoičan, film ne razotkriva do kraja dešava li se sve samo u njegovoj glavi ili su čudna zbivanja bar donekle stvarna. Trelkovsky, miran i neprimjetan birokrat iz Poljske, pronalazi stan u Parizu. Prethodna stanarka nalazi se u bolnici nakon pokušaja samoubojstva, a Trelkovsky počinje sumnjati da ga stanodavac i susjedi malo po malo pokušavaju pretvoriti u nju kako bi si i on oduzeo život.

 

stanar2

Neki kažu za „Stanara“ da je to najosobniji film Romana Polanskog, a drugi da je to prvi kafkijanski horror. Mnogi kritičari su uočili upravo njegovu kafkijansku temu, tipiziranu putem atmosfere koja obiluje tjeskobom, konfuzijom, crnim humorom, klaustrofobijom, alijenacijom, seksualnom frustracijom i paranojom. Međutim, u filmu u kojemu postepeno nestaje granica između stvarnosti, ludila i nadnaravnog nisu korišteni uobičajeni elementi horrora, a strah od smrti zamijenjen je podjednako uznemirujućim strahom od gubitka identiteta.

 

stanar1

ROMAN POLANSKI: STANAR (The Tenant), psihološki triler, 125′, Francuska

Producent: Hercules Bellville

Scenaristi: Gérard Brach, Roman Polanski (Roland Topor (roman))

Glavne uloge: Roman Polanski, Isabelle Adjani, Melvyn Douglas, Shelley Winters

Glazba: Philippe Sarde

Kamera: Sven Nykvist

Montaža: Françoise Bonnot

Produkcijaksa kuća: Marianne Productions

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a