Program Kluba PFT-a za listopad

Četiri projekcije, radionica video novinarstva i 3. Production In – maraton izrade dokumentarnog filma bit će održani tijekom listopada u sklopu programa Kluba Pulske filmske tvornice, koji je novu sezonu započeo u drugoj polovici rujna.

 

Klubodrom PFT-a predstavit će 06. listopada jednu od najboljih američkih komedija – „Mladog Frankensteina“ (Young Frankenstein) iz 1974. u režiji velikana filmskih farsi i komičnih parodija Mela Brooksa. Ova parodija klasičnog horor filma oslanja se prvenstveno na razne adaptacije romana Mary Shelley koje je Universal producirao tijekom ’30-ih i ’40-ih godina prošlog stoljeća. Zbog toga je film crno-bijeli, a u stilu navedenih desetljeća je i uvodna špica, prelazni kadrovi i glazba dugogodišnjeg Brooksovog suradnika Johna Morrisa. Glavne uloge tumače Gene Wilder, koji je s Brooksom napisao scenarij, te Marty Feldman, Peter Boyle, Teri Garr, Madeline Kahn, Cloris Leachman i Gene Hackman.

 

maldi-frankenstein

Uslijedit će književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom, koje će 13. listopada biti posvećene „Orlandu“ Virginije Woolf i Sally Potter. Britanska adaptacija možda najpoznatijeg i najčitanijeg romana engleske spisateljice iz 1928. datira iz 1992. godine, a posebno ju se hvali zbog dočaravanja lokacija pisanog djela koje su vizualnu izuzetno snažne. U ovoj fantastičnoj biografskoj drami s Tildom Swinton, Billyem Zaneom i Quentinom Crisp u glavnim ulogama pratimo priču mladog plemića Orlanda kojemu u kasnom 16. stoljeću kraljica Elizabeta I. naredi da ostane zauvijek mlad. To mu omogućuje dugu i duboku filozofsku potragu za ljubavlju, poezijom, mjestom u društvu i smislom života, ali ne samo s točke gledišta muškarca već i žene u koju se prirodno preobražava u 18. stoljeću.

 

Orlando (Tilda Swinton) in the film Orlando Scene 25 Photo by Liam Longman © Adventure Pictures Ltd

 

Njemačka tragikomedija Wolfganga Beckera „Good Bye, Lenin!“ iz 2003., u kojoj igraju Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova i Maria Simon, bit će prikazana 20. listopada. Film obrađuje pad Berlinskog zida i novonastalu situaciju na humorističan, ironičan i topao način, a u centru radnje smještene u 1990. godinu nalazi se obitelji Kerner. Kada se majka budi iz dugotrajne kome, sin se trudi svim snagama zaštiti ju od mogućeg fatalnog šoka kojega bi mogla doživjeti od saznanja da je njezina voljena Istočna Njemačka kakvu je poznavala – nestala.

 

good-bye-lenin

Posljednja projekcija u sklopu Klubodroma PFT-a bit će održana 27. listopada kada će na programu biti makedonska ratna drama „Prije kiše“ (Pred doždot) Milče Mančevskog iz 1994. s Katrin Cartlidge, Radom Šerbedžijom, Grégoireom Colinom i Labinom Mitevskom u glavnim ulogama. Filmsku radnju smještenu za vrijeme rata na Balkanu čine tri dijela od kojih se dva odvijaju u Makedoniji a jedan u Londonu. U njima se isprepliću priče pravoslavnog redovnika koji se zavjetovao na šutnju, britanske urednice fotografije te ratnog fotografa, a putem triptiha ljubavi i etničke i religiozne mržnje progovara se o uzaludnosti rata, ali i o gubitku pastoralne nevinosti.

 

before-the-rain

 

Izuzev Bijelim večerima, programima Klubodroma koji će počinjati u 20 sati moderirat će Ivana-Nataša Turković.

 

U sklopu Video novinarstva – radionice medijske pismenosti 19. i 20. listopada bit će održana dva javna predavanja: „Osnove novinarstva“ Borisa Vinceka i Tatjane Uvodić Iveša te „Filmski jezik“ Marka Zdravkovića-Kunca. Oba će dana prvo predavanje početi u 8.30, a drugo u 10.30 sati. Radionicu namijenjenu srednjoškolcima i zainteresiranoj javnosti organiziraju Pulska filmska tvornica i Udruga Metamedij.

 

Narednog tjedna počet će prijave na treći trodnevni Production In – maraton izrade dokumentarnog filma, koji će biti održan od 21. do 23. listopada u Pučkom otvorenom učilištu u Pazinu. Besplatnu intenzivnu radionicu namijenjenu mladim osobama od 15 godina na više, sa ili bez prethodnog iskustva u izradi filma, vodit će producent i montažer Marko Zdravković-Kunac, fotograf i snimatelj Borna Elwazir te montažer i snimatelj Martin Bastjanić. Sudjelovanje na Production In-u je ograničeno na deset polaznika koji će realizirati vlastiti autorski dokumentarni film na temu „Grad“. Organizatori su Pučko otvoreno učilište i Pulska filmska tvornica.

 

Svi programi su besplatni!

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podupiru Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualno centar.