Klubodrom: STIFF On The Road

pobuna

 

Dvosatnu filmsku poslasticu „STIFF On The Road“ ugostit ćemo u Klubu Pulske filmske tvornice u sklopu programa Klubodrom ovoga četvrtka, 24. rujna, a gledatelji će imati priliku pogledati najbolje kratkometražne filmove s prošlogodišnjeg prvog izdanja Međunarodnog studentskog filmskog festivala (STIFF) održanog u Rijeci. Uvodnu riječ će putem Skype-a održati jedna od selektorica i programerki festivala Sanja Marjanović koja će nam se javiti iz Amerike. Program će početi u 20 sati, a ulaz je besplatan.

 

Tijekom večeri bit će prikazano šest nagrađenih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova iz Njemačke, Austrije, Portorika, Bugarske/Velike Britanije, Tunisa i Španjolske, kao i tri filma iz Velike Britanije, Italije i Brazila po odabiru riječke publike. To su „Drugdje“ Nosse Schaefer, „Mrlje“ Magdalene Lauritsch, „Pobuna“ Orlanda Javiera Torresa, „Glavni kolodvor u Sofiji“ Alberta Iordanova, „Nakon prvog bljeska“ Dorie Svetlane Achour i „Posljednja projekcija“ Natxa Fuentesa, te „Radio tišina“ Duncana Cowlesa, „O sramu i naočalama“ Alessandra Riconda i „Igra“ Pedra Coutinha.

 

STIFF je pokrenuo Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci (SKC), a organiziran je u suradnji s udrugom Filmaktiv. Cilj mu je predstaviti najbolje radove iz svjetske studentske filmske produkcije, ali i ojačati lokalnu filmsku i video industriju te potaknuti razvoj novih ideja kao i međunarodnu suradnju u polju medijske produkcije. Prošle godine je na STIFF pristiglo 600 prijava iz cijelog svijeta, dok ih je ove godine bilo preko 2000. Tijekom festivala je prikazano 40-ak filmova u konkurenciji i još 30-ak u sklopu popratnog programa.

 

projekcija

 

PROGRAM PROJEKCIJE (130′)

 

Nagrađeni filmovi:

  1. Nossa Schaefer: Drugdje (Woanders), igrani, 2014, 17′, Njemačka

Julia (21) neprestano mijenja poslove. Danas započinje raditi kao noćna medicinska sestra kod Gabi koja boluje od multiple skleroze. Vrijeme koje ondje provodi čini se beskrajnim i dok Gabi spava Julia donosi riskantnu odluku. (Najbolji film STIFF 2014)

  1. Magdalena Lauritsch: Mrlje (Rote Flecken), igrani, 2013, 11′, Austrija

Tommi želi pucati. Dok odlazi u šumu gdje namjerava vježbati s očevom puškom nikako se ne može riješiti dosadnog mlađeg brata Simona također fasciniranog oružjem. Njihova naivna igra postaje smrtno ozbiljna… (Najbolja režija STIFF 2014)

  1. Orlando Javier Torres: Pobuna (Revolt), igrani, 2013, 19′, Portoriko

Šesnaestogodišnja Inés bježi od kuće i pridružuje se trima slobodoumnim studentima, mladom paru Sebu i Lucíji te suvišnom Marcosu, koji 70-tih godina putuju na glazbeni festival. Inés prolazi kroz vlastito intimno i političko otkrivenje, no njezino prisustvo u automobilu narušava već krhko prijateljstvo. (Najbolja montaža STFF 2014)

  1. Alberto Iordanov: Glavni kolodvor u Sofiji (Central Station Sofia), dokumentarni, 2013, 13′, Bugarska/Velika Britanija

Dobrodošli u nadrealan svijet Glavnog kolodvora u Sofiji, simbola otvaranja Bugarske svijetu! Putem ćete susresti prazni hotel, pokretni bor, lovce, zaboravljenu slavu prošlosti te nadu zakačenu za listić lutrije. Ovo je mozaik film koji spaja fragmente života onih koji su dio najveće željezničke postaje na Balkanu izgrađene na vrhuncu socijalizma. Danas je to mjesto koje se izbjegava i o kojem nitko ne razmišlja. Taj osjećaj napuštenosti odražava trenutno stanje u državi. (Najbolja kamera STIFF 2014)

  1. Doria Svetlana Achour: Nakon prvog bljeska (After the first blaze), eksperimentalni, 2013, 10′, Tunis

Sonia više ne vjeruje ni u kakve obaveze, niti ljubavne niti političke. Luta između Pariza i Tunisa te se suočava s mračnim posljedicama post-revolucionarnog doba u Tunisu. (Posebno priznanje STIFF 2014)

  1. Natxo Fuentes: Posljednja projekcija (Última sesión), igrani, 2013, 14′, Španjolska

Prije posljednje projekcije mladi se par susreće, a stari pozdravlja. Svjetla se gase i oni tiho ulaze u kino dvoranu. Prikazujući kraj 35 milimetarskog filma „Posljednja projekcija“ odaje počast kinematografiji i velikom platnu. (Nagrada publike STIFF 2014)

 

Sram i naocale

 

Po odabiru publike:

  1. Duncan Cowles: Radio tišina (Radio Silence), dokumentarni, 2013, 21′, Velika Britanija

Redatelj kreće na osobno putovanje ne bi li shvatio zašto mu je teško razgovarati s vlastitim ocem. Potraga za odgovorima dovodi ga do člana obitelji za kojega nitko ne zna da postoji.

  1. Alessandro Riconda: O sramu i naočalama (Shame and glasses), igrani, 2013, 7′, Italija

Mirko se mora suočiti s najvećim strahom – nošenjem naočala. Jedino s njima može riješiti školsku provjeru znanja, ali što će se dogoditi ako ga djevojčica koju potajno voli vidi takvog?

  1. Pedro Coutinho: Igra (O Jogo), igrani, 2013, 18′, Brazil

Tijekom izleta u prirodu Julian i Freda se posvađaju te započinju seksualnu igru sa snažnim posljedicama na njihovu vezu i općenito živote.