Klubodrom: “Šunka, šunka” B. Lune

 

U sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 17. studenog, u 20 sati pogledat ćemo španjolsku komediju/dramu Bigasa Lune „Šunka, šunka“ (Jamón Jamón, 1992.) po odabiru članice Alde Petrović, koja će održati uvodnu riječ i moderirati naknadnu raspravu. Ulaz na program je slobodan!

 

sunka-sunka

Jose Luis je rukovoditelj u obiteljskoj tvornici donjeg rublja, gdje kao prodavačica na katu za prodaju radi i njegova djevojka Sylvia. Kada ona zatrudni, Jose Luis obećava da će ju oženiti unatoč izglednom protivljenju roditelja. No, njegova majka je odlučna u namjeri da raskine vezu zbog Sylvijine pripadnosti nižem staležu. Zbog toga upošljava Raula, potencijalnog modela za donje rublje i toreadora, čiji je zadatak zavesti Sylviju. Film s Javierom Bardemom, Jordijem Mollà i Penélope Cruz u svojoj debitantskoj ulozi je alegorija za Španjolsku, a redatelj koristi u velikoj mjeri igre riječi i dosjetke. Naglasak je stavljen na sučeljavanju stare i nove Španjolske, ali i mnogim drugim emotivnim oprečnostima poput erotične želje i hrane, dvama tipičnim karakteristikama koje su prisutne i u ostalim Bigasovim filmovima (spram kojih je redatelja osjećao veliku strast, kako je i sam priznao).

 

Njegovi radovi često istražuju i parodiraju klišeje španjolskog identiteta, a takav je i slučaj „Šunke, Šunke“, prvog dijela iberijske filmske trilogije (nastavljene filmovima „Zlatna muda“ i „Grudi i mjesec“) koju je snimio od 1992. do 1994. godine. Ova mješavina fatalne romantične melodrame i seksi meksičke sapunice donijela je svestranom katalonskom umjetniku, arhitektu, slikaru, dizajneru i redatelju Srebrnog lava na Venecijanskom Filmskom Festivalu, kao i niz drugih nagrada i nominacija.

 

sunka-1

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

BIGAS LUNA: ŠUNKA, ŠUNKA (Jamón Jamón), komedija/drama, 95′, 1992., Španjolska

Producent: Andrés Vicente Gómez

Scenaristi: Cuca Canals, Bigas Luna, Quim Monzó (dijalozi)

Glume: Penélope Cruz, Javier Bardem, Jordi Mollà, Stefania Sandrelli, Anna Galiena, Juan Diego, Tomás Penco

Glazba: Nicola Piovani

Kamera: José Luis Alcaine

Montaža: Teresa Font

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a