Klubodrom: “Svi na Woodstock” A. Leeja

Američkom komičnom dramom „Svi na Woodstock“ (Taking Woodstock, 2009.) Anga Leeja o legendarnom festivalu održanom 1969. godine nastavlja se ovoga četvrtka, 29. lipnja, u 20.30 sati ljetni program Klubodroma Pulske filmske tvornice. Voditeljica će biti Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan!

 

Scenarij Jamesa Schamusa temelji se na memoarima „Taking Woodstock: A True Story of a Riot, a Concert, and a Life“ Elliota Tibera i Toma Montea, i u filmu pratimo upravo Tibera, aspiranta dizajna interijera u Greenwich Villageu. Tijekom tog ključnog ljeta on radi u motelu svojih roditelja u malom gradiću blizu New Yorka. U želji da ga spasi od financijskih poteškoća i mogućeg zatvaranja odluči pokrenuti mali glazbeni festival, no on se neplanirano pretvara u jedinstveni generacijski događaj. Film je sazdan od mozaika različitih likova (hipija, ratnih veterana, transvestita…) te je fokusiran na način na koji im se u ovom povijesnom trenutku mijenjaju životi. Zbog toga se kloni spektakla, odnosno pozornice na kojoj se nižu koncerti, što su mu mnogi kritičari i gledatelji zamjerili. Međutim, drugi su istaknuli upravo to kao jaču točku filma – prepričati festival bez njegovog direktnog prikazivanja i korištenja arhivskih snimaka.

 

„Svi na Woodstock“ je donio Angu Leeju – redatelju, scenaristu i producentu s Tajvana čiji je rad poznat po emotivnoj nabijenosti – nominaciju za najboljeg redatelja na Cannes Film Festivalu.

 

 

ANG LEE: SVI NA WOODSTOCK (Taking Woostock), komična drama, 120′, 2009., SAD

Producenti: James Schamus, Ang Lee, Celia Costas

Scenarij: James Schamus (temeljeno na “Taking Woodstock“ Elliota Tibera i Toma Montea)

Glavne uloge: Demetri Martin, Dan Fogler, Henry Goodman, Jonathan Groff, Eugene Levy, Jeffrey Dean Morgan, Imelda Staunton, Emile Hirsch, Liev Schrieber

Glazba: Danny Elfman

Kamera: Eric Gautier

Montaža: Tim Squyres

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a