Klubodrom: “Sve o Evi” J. L. Mankiewicza

Zbog nemogućnosti voditelja kazališta dr. Inat i umjetničkog direktora Međunarodnog kazališnog festivala PUF Branka Sušca da gostuje na nadolazećem Klubodromu Pulske filmske tvornice, otkazuje se program „Ususret PUF-u – kazalište, film i videokazete“. Umjesto toga ovoga će četvrtka, 22. lipnja, u 20.30 sati biti prikazana američka drama Josepha L. Mankiewicza iz 1950. „Sve o Evi“ (All About Eve). Ulaz je slobodan!

Film se temelji na kratkoj priči “The Wisdom of Eve” (1946.) Mary Orr, a glavne su uloge ostvarile Bette Davis kao Margo Channing, visoko cijenjena, ali ostarjela Broadwayska glumica i Anne Baxter kao Eve Harrington, mlada obožavateljica koja joj ulazi u život, prijeteći njezinoj karijeri i privatnim odnosima. Međutim, uz problem starenja glumica u njemu su obrađene i teme homoseksualizma te tradicionalne ženske uloge. Po riječima kritičara „Sve o Evi“ je “klasični američki film – suštinski prikaz nemilosrdne ambicije u industriji zabave„, a ističe se po „odličnoj glazbi i klasnoj, superiornoj filmskoj satiri”.

 

 

Rekordnih 14 nominacija za Oscara (do danas ih je toliko dobio samo „Titanic“ iz 1997. godine) donijelo mu je šest nagrada, uključujući one za najbolji film i najboljeg redatelja. No, „Sve o Evi“ je ostao jedini film u povijesti čije su čak četiri glumice nominirane za Oscara (Davis i Baxter u kategoriji glavne, a Holm i Ritter u kategoriji sporedne ženske uloge). Na kraju, u njemu je jednu od najranijih uloga ostvarila Marilyn Monroe.

 

JOSEPH L. MANKIEWICZ: SVE O EVI (All About Eve), drama, 1950., 138′, SAD

Producent: Darryl F. Zanuck

Scenarist: Joseph L. Mankiewicz

Glavne uloge: Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Celeste Holm

Glazba: Alfred Newman

Snimatelj: Milton R. Krasner

Montaža: Barbara McLean

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a