Klubodrom u DC-u Rojc: BalKANSK festival

Nova sezona Klubodroma Pulske filmske tvornice počet će narednog tjedna posebnim programom u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc, gdje će u utorak i srijedu, 15. i 16. rujna, u sklopu kino-putujućeg projekta nazvanog BalKANSK festival gostovati Međunarodni Kansk Video Festival iz Rusije (Sibir). Program s kojim će se predstaviti u Puli, šestom od trinaest gradova na itineraru dugom 3200 kilometara, sastojat će se od europske premijere Bajki svijeta, međunarodnog medijskog projekta glumca, komičara i zabavljača Ivana Turista, zatim nagrađenih filmova na izdanjima 2013. i 2014. godine te recentnih ruskih eksperimentalnih filmova. Prvu večer otvorit će suosnivačica i umjetnička direktorica festivala Nadya Bakuradze, producent i član festivalskog tima Andrey Kovalov, glavni i jedini lik Bajki svijeta Ivan Turist, te video umjetnik i član festivalskog tima Alexey Akimov, koji će ujedno oblikovati zvuk za eksperimentalni film Forget the Fireplace. Program će biti popraćen izložbom plakata dosadašnjih izdanja festivala a oba će dana početi u 20 sati.

 

kansk2015_poster_695x1000_final

U sklopu projekta Bajke svijeta, prije prve projekcije bit će organizirano snimanje te pozivamo zainteresirane osobe da se priključe produkciji kao pripovjedači, savjetnici, glumci i lokalni menadžeri, pa čak i redatelji dijelova filma. Priča je ide ovako. Ivan Turist – koji je interpretirao skoro 60 karaktera u dosadašnjim serijama Bajki svijeta, kolekciji ekraniziranih verzija narodnih priča kontekstualno nadopunjenih video-monolozima umjetnika, osoba iz javnog života, kulturologa, povjesničara i ostalih građana – dolazi na odmor na Balkan. Druželjubivi i govorljivi građani pripovijedaju mu anegdote i narodne priče podneblja. Čarobne sile ne napuštaju Turista niti na ovom putovanju, pa se on počinje preobražavati u tek upoznate karaktere iz lokalnih priča. Iako to ne želi, Turist se poput nevjerojatnog duha počinje uvlačiti u svakidašnji život prolaznika na cesti.

 

Bajke svijeta snimane su dosada u zemljama nekadašnjeg SSSR-a. Projekt je usmjeren ka povezivanju država na globalnoj kulturnoj razini, bez uplitanja politike i s velikom dozom humora.

 

32unheimat

Turneja po jugoistočnoj Europi (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Mađarska) trajat će od 11. do 23. rujna i uključuje 15 festivalskih projekcija. Burna vremena zahtijevaju arhaičniji oblik ljudske komunikacije, bez informacijskih filtera, društvenih medija ili primitivnih televizijskih ideologema, piše u proglasu BalKANSK festivala.

 

Međunarodni Kansk Video Festival nije konvencionalni filmski festival već eksperiment u vremenu i prostoru. Nastao je 2002. unutar velikog Trans-Sibirskog projekta Kulturdrang nach Osten kada se po sibirskim gradovima gotovo tri tjedna javnost upoznavala s novim video tehnologijama te su ujedno prikazivani kratki filmovi. Također, u vagonu vlaka okupljeni su bili umjetnici, filmski redatelji, glazbenici, novinari i kuratori iz brojnih zemalja. Festival ugošćuje međunarodni žiri iz filmske industrije i umjetničkih krugova, a u njegovu sklopu održava se međunarodni filmski i video program te specijalni programi. Na njemu se promoviraju nova imena s nezavisne i beskompromisne filmske i video scene, novi žanrovi i filmski trendovi.

 

Gostovanje je organizirala Pulska filmska tvornica u suradnji s Dnevnim boravkom Društvenog centra Rojc.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski pomažu Kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula i Istarska županija.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Kluba Pulske filmske tvornice

 

tabogo

PROGRAM PROJEKCIJA:

 

BAJKE SVIJETA, 75′

 1. Wolf Goes To Save His Soul, Gruzija, 9′
 2. The Meanies, Ukrajina, 7′
 3. Boki and Soki, Tadžikistan, 9′
 4. Father’s Lessons, Latvija, 11′
 5. Hunters, Armenija, 7′
 6. Bla bla bla la la la!, Rusija, 9′
 7. Zhestirnaks, Peri and Mamay, Kazahstan, 11′
 8. Magical Knots, Estonija, 12′

 

RUSKI EKSPERIMENTALNI FILM, 73’30”

 1. Mikhail Maximov: Unheimat, 2014, 12′
 2. Dmitriy Lurie: Refraction, 2012, 3’30”
 3. Maria Menshenina: Iren/5 pictures, 2014, 25′
 4. Antonina Baever, Dmitriy Venkov: Nevremya, 2014, 9′
 5. Peter Zhukov: Forget the Fireplace, 2013, 24′

 

NAGRADE KANSKA: 2013-2014, 97′

 1. Ilya Konstantinov (Rusija): The Head, Posebna pohvala žirija 2013, 2013, 12′
 2. Dairo Cervantes Duque (Kolumbija): TaBOGO, 2013, drugo mjesto Diplome 2014, 16’30”
 3. Pim Zwier (Njemačka/Nizozemska): All What Is Somehow Useful, Grand Prix, Palm Secateur D’Or 2014, 2013, 7’30”
 4. Lyusya Matveeva (Rusija): Emroideress, Najbolji ruski kratki film 2014, 2014, 21′
 5. Yacine Sersar (Francuska): The Dancing, Treće mjesto Diplome 2014, 2014, 10′
 6. Svetlana Sigalaeva (Rusija/Švedska): Kardo, Grand Prix, Palm Secateur D’Or 2013, 2013, 30′