Klubodrom: “Udaljeni” N. B. Ceylana

Posljednji Klubodrom Pulske filmske tvornice u mjesecu donosi ovoga četvrtka, 30. ožujka, u 20 sati nagrađivanu tursku dramu “Udaljeni” (Uzak) Nurija Bilgea Ceylana iz 2002. godine. Moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

 

Udaljeni” je priča o Yusufu (Mehmet Emin Toprak), mladom radniku koji nakon zatvaranja tvornice u kojoj je radio putuje u neurotični Istanbul k rođaku Mahmutu (Muzaffer Özdemir) u potrazi za poslom. Mahmut je dobrostojeći intelektualac i fotograf, dok je Yusuf gotovo nepismen, neobrazovan i neprofinjen. Yusuf pretpostavlja da će se ondje lako zaposliti kao moreplovac, ali u stvarnosti nije tako. Posla nema, a on nit zna kamo dalje niti ima snage učiniti nešto. Unatoč bogatstvu, Mahmutov život je također besciljan. Njegov je posao, fotografiranje keramičkih pločica, dosadan i daleko od umjetnosti. Osim toga, on gotovo ne uspijeva izraziti emocije prema bivšoj ženi i ljubavnici, i dok se pravi da uživa u redateljima-intelektualcima kao što je Tarkovski, mijenja televizijski kanal kako bi gledao pornografske filmove čim Yusuf izađe iz sobe. Pa ipak, Mahmut se pokušava povezati s Yusufom i povratiti mu ljubav za umjetnost, no pokušaj mu neslavno propada. Film govori o njihovom odnosu obilježenom neslaganjima koji na svijetlo dana iznosi apatiju, strahove, depresiju, suosjećajnost, besciljnost i gubitak kontakta s društvom ali i o kontrastu između ruralnog i urbanog načina života.

 

Treći dugometražni film ovog turskog redatelja, scenarista, producenta, montažera, snimatelja i fotografa dobio je 31 nagradu, uključujući onu za najboljeg glumca na Cannesu, Specijalnu nagradu žirija na međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu i Najbolji balkanski film na međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

 

 

NURI BILGE CEYLAN: UDALJENI (Uzak), drama, 2002., 110′, Turska

Producent: Nuri Bilge Ceylan

Scenarist: Nuri Bilge Ceylan

Glume: Muzaffer Özdemir, Mehmet Emin Toprak

Snimatelj: Nuri Bilge Ceylan

Montaža: Ayhan Ergürsel, Nuri Bilge Ceylan

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada “Kultura nova” i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a