Klubodrom: V. De Sica – “Ciociara”

LA_Ciociara1

 

Ratnu dramu „Ciociara“ (1960) kralja neorealizma Vittoria De Sice pogledat ćemo u Klubu Pulske filmske tvornice u sklopu programa Klubodrom PFT-a  ovoga četvrtka, 29. listopada, s početkom u 20 sati. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

 

Film je snimljen po istoimenom romanu Alberta Moravije. Tijekom Drugoga svjetskog rata Cesira (Sophia Loren), osiromašena vlasnica trgovine i samohrana majka djevojčice Rosette, bježi prilikom bombardiranja Rima u svoje rodno selo kako bi sebe i kćer spasila od ratnih grozota. Ondje se u nju zaljubljuje mladi intelektualac, Michele, kojega osvajaju Cesirina snaga i ponos. Međutim, ona je skroz zaokupljena brigom oko Rosette i njihovim preživljavanjem, a uz to Michelea Nijemci odvode svega nekoliko dana prije oslobođenja. Cesira odlučuje vratiti se u Rim, ali upravo će se taj put pokazati fatalnim.

 

Zahvaljujući ovoj ulozi Sophia Loren je nagrađena nizom prestižnih nagrada (Cannes, BAFTA, Nastro d’argento i David di Donatello, New York Film Critics Circle Award) te je uz to postala prva neamerička glumica nagrađena Oscarom. Film je dobio, između ostalog, Golden Globe, a natjecao se i za Zlatnu palmu.

 

Vittorio De Sica (1901-1974) je višestruko nagrađeni glumac, redatelj i scenarist. Jedan je od otaca neorealizma i istovremeno među glavnim redateljima i glumcima takozvane commedie all’italiana. Režirao je preko 40-ak filmova, među kojima se posebno ističu „Sciuscià“ (1946), „Kradljivci bicikala“ (1948), „Umberto D“ (1952), „Jučer, danas, sutra“ (1963), „Brak na talijanski način“ (1964), „Vrt Finzi Continijevih“ (1970)… De Sica je glumio u 200-ak filmova, a za svoj rad je dobio četiri Oskara i još dvije nominacije, jednog Zlatnog medvjeda i Zlatnu palmu, četiri Donatellovih Davida, tri Nastra d’Argento…

 

VITTORIO DE SICA: CIOCIARA (La Ciociara), ratna drama, 1960, 100′, Italija/Francuska, hrvatski titlovi

 

Scenarij: Cesare Zavattini, Vittorio De Sica (po istoimenom romanu Alberta Moravije)

Producent: Carlo Ponti

Fotografija: Gábor Pogány

Montaža: Adriana Novelli

Glazba: Armando Trovajoli

Scenografija: Gastone Medin

Glavne uloge: Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo, Eleonora Brown, Carlo Ninchi

Produkcijske kuće: Compagnia Cinematografica Champion, Les Films Marceau, Cocinor, Société Générale de Cinématographie

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova, Grad Pula i Istarska županija.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma