Klubodrom: Večer s Nušom Hauser i Marijom Buletićem

bumbara1

Filmovima “Questa son mi, mi son boumbara” (To sam ja, ja sam bumbarka, 2014) i “O teranu, vinu… i druge štorije iz konobe u 6 slika” (2013) predstavit će se u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 30. listopada, s početkom u 20 sati Nuša Hauser i Mario Buletić.

Prvi film je video portret Egle Cetine, a rezultat je terenskog dokumentiranja jedne od najaktivnijih izvođačica vodnjanskih bassa, vokalnog oblika dvoglasja tijesnih intervala Istre specifičnog za pripadnike talijanskog govornog područja u Vodnjanu. Drugi je video zapis o šest vinara (bez etikete) iz različitih dijelova Istre. Snimljen je tijekom programa “Martin bez etikete” kojega svake godine u Pićnu organizira Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre (CENKI-EMI).

Hauser je odgovorna osoba za djelatnost CENKI-EMI-ja, dok je Buletić kustos u EMI-ju. U sklopu večeri dvojac će se osvrnuti na važnost filma u dokumentiranju nematerijalne baštine te na specifičnosti etnografskog filma.

Jedna od primarnih zadaća CENKI-EMI-ja je dokumentiranje određenih pojavnosti nematerijalne kulture, poput promjena i dinamika, te razvijanje arhivsko-dokumentacijskog resora, odnosno audiovizualnih fondova. Osim toga, terensko audiovizualno dokumentiranje je sastavni dio i CENKI-jevog znanstveno-istraživačkog rada. Putem video-produkcije CENKI približava javnosti fenomene istarske nematerijalne kulture, ukazujući pritom na vrijednost poticanja kreativnosti u prostoru nazvanom baština.

 

PROGRAM PROJEKCIJE:

QUESTA SON MI, MI SON BOUMBARA (To sam ja, ja sam bumbarka), dokumentarni, 2014, 15’36’’

Video portret Egle Cetine rezultat je terenskog dokumentiranja jedne od najaktivnijih izvođačica vodnjanskih bassa, vokalnog oblika dvoglasja tijesnih intervala Istre specifičnog za pripadnike talijanskog govornog područja u Vodnjanu. Terenska dokumentacija je usmjerena ka upoznavanju Cetine i njezinog odnosa prema toj glazbenoj praksi, odnosno tradiciji. Ambijenti u kojima smo potražili odgovore jesu njezini privatni (intimni) prostori odrastanja u kojima susrećemo osobe koje su obilježile njezin put. Filmom se ujedno želi upozoriti na potrebu promišljanja živosti tradicije kao manifestacije kulturnog identiteta u zatvorenom okviru preciznih odrednica Zajednice Talijana u Vodnjanu.

Autori: Mario Buletić i Nuša Hauser

Kamera: Mario Buletić i Nuša Hauser

Montaža/Supervizija: Matija Debeljuh

Produkcija: Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre

 

O TERANU, VINU… I DRUGE ŠTORIJE IZ KONOBE U 6 SLIKA, dokumentarni, 2013, 23’50’’

Video zapis o šest vinara (bez etikete) iz različitih dijelova Istre snimljen je povodom programa “Martin bez etikete” kojeg svake godine u Pićnu organizira CENKI-EMI. U fokusu je stara istarska sorta – teran. Međutim, vinari se ne zaustavljaju na tome, već svaki na svoj način iznosi vlastiti odnos i priču koje ih vežu za uzgoj loze i proizvodnju vina.

Autori: Mario Buletić i Nuša Hauser

Kamera: Mario Buletić

Montaža: Mario Buletić

Produkcija: Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre

 

O AUTORIMA FILMOVA:

Mario Buletić je etnolog i kulturni antropolog, a radi kao kustos u Etnografskom muzeju Istre.

Nuša Hauser je (etno)muzikologinja i dokumentaristica, te odgovorna osoba za djelatnost Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre.