Pripremite se za prve Bijele večeri!

to_kill_a_mockingbird

Književno-filmske Bijele večeri novi je program Kluba Pulske filmske tvornice kojeg će voditi dugogodišnji novinar kulture Boris Vincek, a koji će početi u četvrtak, 6. studenog, projekcijom klasika „Ubiti pticu rugalicu“ (To Kill a Mockingbird) Roberta Mulligana. Film je snimljen po istoimenom uspješnom američkom romanu spisateljice Harper Lee iz 1960. godine koji je osvojio Pulitzerovu nagradu i vrlo brzo postao obavezna lektira u američkim srednjim školama.

Radnja romana i filma odvija se tri godine nakon velike depresije u fiktivnom gradiću Maycomb, Alabama. Glavna junakinja je šestogodišnja Scout Finch. Ona živi sa starijim bratom Jemom i samohranim ocem Atticusom, koji je odvjetnik. Jem i Scout se sprijatelje s dječakom Dillom koji je posjetio njihov gradić kako bi ostao sa tetom cijelog ljeta.

Troje djece se plaše susjeda, otuđenog “Booa” Radleya. Atticus dobiva novi slučaj: obraniti afroamerikanca Toma Robinsona od optužbe da je silovao bjelkinju, Mayellu Ewell, što ga odjednom čini vrlo nepopularnim u gradu…

Roman krasi toplina i humor, usprkos tome što se bavi ozbiljnim temama o silovanju i rasnoj diskriminaciji. Lik oca u romanu, Atticusa Fincha, poslužio je kasnije kao moralni vodič i junak mnogim čitateljima i odvjetnicima, a posebice nakon što ga je na velikim ekranima utjelovio Gregory Peck koji je za tu ulogu osvojio i Oscara.

Bijele večeri novi je program Kluba PFT-a koji će iz mjeseca u mjesec dovoditi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča koji će biti strukturiran poput kluba čitatelja. Projekciji će prethoditi kratak uvod u film i roman, a nakon gledanja uslijedit će diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

 

OSNOVNE INFORMACIJE:

Knjiga:

Harper Lee „Ubiti pticu rugalicu“ (naklada Jesenski i Turk, 2004., 304 str.)

– dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u pet (5) primjeraka.

– dostupna na engleskom na stranicama Internet Archivea (https://archive.org/details/ToKillAMockingbird_201307)

Film:

„Ubiti pticu rugalicu“ (1962.)

Režija: Robert Mulligan

Scenarij: Horton Foot

Glavne uloge: Gregory Peck – Atticus Finch, Mary Badham – Jean Louise “Scout” Finch, Phillip Alford – Jem Finch, Robert Duvall – Arthur (Boo) Radley