Lenićeva lista: “Grizzly Man” W. Herzoga

Grizzly-Man

Nakon Reggiovog “Koyaanisqatsija” i Babajinog “Dobrog jutra” Lenićeva lista donosi nam u Klub Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 26. ožujka, dokumentarni film Wernera Herzoga “Grizzly Man” (2005). Klubodromska večer pod palicom filmskog autora i kritičara Elvisa Lenića počet će u 19 sati, a ulaz je slobodan.

 

U “Grizzly Manu” njemački se redatelj pozabavio kronikom života i smrti Timothyja Treadwella, entuzijasta opčinjenog sivim medvjedom koji je trinaest ljeta proveo u Nacionalnom parku i parku prirode Katmai na Aljaski. Film se sastoji od Treadwellovih snimaka vlastite interakcije s grizlijima tijekom posljednjih pet godina života te intervjua s ljudima koji su poznavali ili bili na neki način sa njim povezani – od obitelji i prijatelja do stručnjaka za medvjede i prirodu. Čuvari parka i stručnjaci za medvjede sagledavaju pod drugim kutom Treadwellove tvrdnje i djela, kao što su njegove uzastopne izjave o tome kako brani medvjede od zvjerokradica. Niti jednog takvog incidenta ondje nije bilo, istaknuli su čuvari parka. Štoviše, Treadwellovo ponašanje nije bilo opasno samo za njega već i za medvjede kojih je familijarnost s ljudskim bićima mogla stajati glave u slučaju da se ipak nađu pred zvjerokradicom. Treadwell se također uvjerio kako je zadobio dovoljno povjerenja određenih medvjeda da bi im mogao prići i maziti ih poput pasa. Međutim, te jeseni 2003. ostao je duže no obično, sve do početka listopada kada medvjedi počinju agresivno prikupljati kalorije za zimu. S entuzijastom je tom prilikom bila i njegova djevojka Amie Huguenard, a njihov je prvi i do sad jedini zabilježen slučaj napada medvjeda na čovjeka u Katmai.

 

Paralelno s pričom Herzog iznosi i vlastitu interpretaciju događaja te zaključuje kako je, drugačije od vlastitog viđenja prirode kao hladne i okrutne, Treadwellova vizija sentimentalna, a upravo ta sentimentalnost, spojena s nesposobnošću prepoznavanja opasnosti, odvela ga je u smrt. Audio snimka fatalnog napada nakon kojega je od para malo što ostalo nije u filmu, ali vidimo Herzoga u trenutku dok ju vidno uznemiren preslušava. Kritika je dokumentarac čiju je glazbu radio gitarist i kompozitor Richard Thompson pozdravila i nagradila na više festivala.

 

LENIĆEVA LISTA je novi filmski program Kluba Pulske filmske tvornice kojega kritičar i redatelj Elvis Lenić posvećuje dokumentarcima različitih tematika i stilskih pristupa. Namjera je obuhvatiti filmove različitih godišta i kinematografija, kao i rubna ostvarenja koja koketiraju s drugim filmskim rodovima (eksperimentalni, igrani i drugo), rukovodeći se prvenstveno umjetničkim, a ne trendovskim kriterijima.

 

 

WERNER HERZOG: GRIZZLY MAN, dokumentarni, 2005, 100’, SAD

Producenti: Erik Nelson, Kevin Beggs, Billy Campbell, Phil Fairclough, Andrea Meditch, Tom Ortenberg, Jewel Palovak

Scenarij: Werner Herzog

U filmu se pojavljuju Timothy Treadwell i Werner Herzog

Narator: Werner Herzog

Glazba: Richard Thompson

Kamera: Peter Zeitlinger

Montaža: Joe Bini

Produkcijske kuće: Lions Gate Films, Discovery Docs, Real Big Production