Lenićeva lista: “Mikrosvijet” C. Nuridsanyja i M. Pérennou

mikrosvijet-naslovna

Na velikom platnu Kluba Pulske filmske tvornice ovoga ćemo četvrtka, 30. travnja, u sklopu Lenićeve liste pogledati fascinantni i vizualno spektakularni dokumentarac o skrivenim svijetovima i životnom ciklusu obične francuske livade – “Mikrosvijet” Claudea Nuridsanyja i Marie Pérennou. Uvodničar i moderator naknadne analize i rasprave bit će filmski autor i kritičar Elvis Lenić, a ulaz na program koji će početi u 20 sati je slobodan.

 

Mikrosvijet je snimljen posebnom makroskopskom fotografskom tehnikom i detaljno prikazuje interakcije između insekata i drugih sitnih beskičmenjaka. Viđeni kroz leće kamera oni postaju džinovske zvijeri, travke visoki tornjevi, a kapljice kiše lokve nalik prostranim oceanima. Dvojac je pronašao humor, dramu i ljepotu u životu ove majušne flore i faune – kao prilikom preobrazbe gusjenica u leptire, svakodnevne potrage buba za hranom ili reprodukcije puževa. Kroz nevjerojatne snimke izbliza, ali i usporene snimke te time-lapsove prikazane su pčele dok sakupljaju nektar, bubamare «za stolom», paukovi zaposleni tkanjem mreža, kornjaš koji neumorno gura lopticu izmeta uzbrdo, beskrajni nizovi gusjenica, podvodni pauk dok stvara zračni balon u kojemu će živjeti…

 

Film je dobio niz nagrada na 1996 French Academy of Cinema Awardsu. Prikazan je izvan natjecateljskog programa na 1996 Cannes Film Festivalu, gdje je dobio Grand Prix Techinque, a uslijedile su nagrade i nominacije i na brojnim drugim festivalima.

 

LENIĆEVA LISTA je novi filmski program Kluba Pulske filmske tvornice kojega kritičar i redatelj Elvis Lenić posvećuje dokumentarcima različitih tematika i stilskih pristupa. Namjera je obuhvatiti filmove različitih godišta i kinematografija, kao i rubna ostvarenja koja koketiraju s drugim filmskim rodovima (eksperimentalni, igrani i drugo), rukovodeći se prvenstveno umjetničkim, a ne trendovskim kriterijima.

 

mikrosvijet

Claude Nuridsany i Marie Pérennou: Mikrosvijet (Microcosmos: Le peuple de l’herbe), dokumentarni, 1996, 80′, Francuska/Švicarska/Italija

Producenti: Christophe Barratier, Yvette Mallet, Jacques Perrin

Scenaristi: Claude Nuridsany, Marie Pérennou

Kamera: Thierry Machado

Montaža: Florence Ricard, Marie-Josèphe Yoyotte

Glazba: Bruno Coulais

Narator: Jacques Perrin

Produkcijske kuće: France 2 Cinema, Canal+, Télévision Suisse Romande