Šafovci na 6. VAFI Junioru

ŠAF-ovci

Na ovogodišnjem 6. internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih Varaždin VAFI održanom od 21. do 26. travnja gostovali su polaznici prošlogodišnje Škole animiranog filma (ŠAF) Pulske filmske tvornice, čiji je kratki animirani film “U raljama vremena” prikazan u natjecateljskom programu MIDI podkategorije (od 11 do 14 godina).

 

«U raljama vremena» je jedan od četiri kratka animirana filma (preostala tri su „Tajnica Ljubica“, „Minecraft“ i „Dječak koji se stalno smijao“) nastala na 4. ŠAF-u, a realiziran je grupno pod vodstvom Ivana Dobrana i Maje Prokl. U njegovoj izradi sudjelovali su Elena Mirković, Melisa Huskić, Tedi Veličković, Marco Veličković, Juraj Topić, Dora Macuka, Jana Raguž, Max Šestan, Marin Stepčić, Mia Fable, Denis Hrgota i Toya.

 

Većina mladih animatora otišla je u Varaždin prošlog četvrtka, a sa njima su bile voditeljice Maja Prokl i Petra Gardijan, te nekoliko roditelja. Naredna dva dana grupa je prisustvovala projekciji svoga filma i programu u kinu Galerija i otvorenju izložbe «Refleksije» Krešimira Zimonića u palači Sermage, te sudjelovala na strip radionici Nenada Barinića u Gradskoj knjižnici. Osim toga, posjetili su utvrdu Stari grad i njezine zbirke, Etnomološku zbirku «Svijet kukaca» u palači Herzer, Varaždinsko groblje i Muzej anđela.

 

6. VAFI Junior je održan u organizaciji Filmskog-kreativnog studija VANIMA i u partnerstvu s Australijom, a na ovogodišnje izdanje posvećeno stvaralaštvu do 18 godina primljeno je 96 filmova iz 25 zemalja. Prijavljenih je pak bilo rekordnih 336 filmova iz čak 42 zemlje. Uz filmove iz Hrvatske, Slovenije, Belgije, Tajvana i Hong-Konga po prvi puta su bili prikazani i filmovi djece i mladih animatora iz Gruzije, Armenije, Australije i Burkine Faso. Za selekciju su bili zaduženi animator Vjekoslav Živković i novinar te filmski i strip kritičar Božidar Trkulja. Uz podkategoriju Midi sekciju Junior sačinjavaju još podkategorije Mini (do 10 godina) i Maxi (od 15 do 18 godina).