Listopad s Pulskom filmskom tvornicom

plakat a3

 

Za ljubitelje filmske umjetnosti Pulska filmska tvornica pripremila je bogati i raznovrsni jesenski program koji u listopadu donosi pet programa Klubodroma (među kojima su čak tri predstavljanja autora), zatim premijeru kratkometražnog glazbenog dokumentarca „ABC Shock“ Senada Sijarića te dvije radionice – Školu animiranog filma i 11. školu filma.

 

Klubodrom će u nadolazećem mjesecu početi književno-filmskim Bijelim večerima s Borisom Vincekom, koje će 01. listopada biti posvećene knjizi „Poštar uvijek zvoni dvaput“ Jamesa M. Caina (1943) te istoimenoj adaptaciji Boba Rafelsona iz 1981. Film je unatoč nepovoljnoj reakciji kritike s vremenom stekao kultni status, a u njemu briljira nezaboravni par – Jack Nicholson i Jessica Lang.

 

Uslijedit će predstavljanje posljednjih radova našeg člana Ive Lipanovića s kojim ćemo se družiti 08. listopada. Tada ćemo pogledati kratkometražne dokumentarce „Filipovi snovi“ i „Viška ratna priča“ te eksperimentalni film „Monumenti“ koji je realiziran u sklopu prošlogodišnje 10. ljetne radionice izrade filma.

 

Zagrebačkog redatelja Tomislava Fiketa ugostit ćemo 15. listopada, a na programu će biti njegovi kratki dokumentarci i glazbeni video spotovi. Kao autor izražene socijalne osjetljivosti Fiket je realizirao niz promotivnih projekata za udruge. Bio je urednik, voditelj i redatelj emisije o filmu „Ružni, prljavi, zli“ za Dugavsku liberalnu televiziju te glavni urednik Playomanije, jedinog hrvatskog kablovskog kanala posvećenog video igrama. Mlađima je poznat po HTV-ovoj igranoj seriji „Jura Hura“.

 

Nakon Fiketa na redu je projekcija prvog dugometražnog igranog filma Marka Radolovića „Mafija (Maf i ja)“, koja će biti održana 22. listopada. Ova crna komedija govori o trojici prijatelja koji se u vrijeme ekonomske krize namjeravaju brzo obogatiti. Kada doznaju da se lokalni kriminalac vratio te da planira veliku investiciju odluče pokrasti ga i nestati iz države. Međutim, nisu jedini koji si žele omastiti brk prljavim novcem. Gosti večeri bit će članovi ekipe zaslužne za realizaciju ovog amaterskog filma rađenog na volonterskoj osnovi.

 

Posljednji program Klubodroma zakazan je za 29. listopad kada će biti prikazan film Vittoria De Sice „Ciocara“ iz 1960. Tijekom Drugoga svjetskog rata Cesira (Sophia Loren), osiromašena vlasnica trgovine i samohrana majka djevojčice Rosette, biježi prilikom bombardiranja Rima u svoje rodno selo, no svejedno ne uspijeva zaštiti sebe i kćerku od ratnih grozota. Loren je za ulogu nagrađena Oscarom (prva neamerička glumica koja ga je dobila), kao i nizom drugih prestižnih nagrada (Cannes, BAFTA, Nastro d’argento i David di Donatello).

 

Svi programi Klubodroma održat će se u Klubu Pulske filmske tvornice, Stiglicheva 12, s početkom u 20 sati, a ulaz je slobodan.

 

Premijera kratkometražnog glazbenog dokumentarca „ABC Shock“ Senada Sijarića bit će održana u Kasarni u Fažani 16. listopada s početkom u 21 sat. Polusatni film u produkciji Pulske filmske tvornice donosi priču o neobičnom pulskom punk bendu The Shock, čiji su članovi Kićo (45), Jan (18), Noel (15) i Kaja (15). Bend će toga dana proslaviti četvrtu godinu postojanja, pa će osim premijere program uključivati i koncert.

 

Besplatna Škola animiranog filma počet će 12. listopada te će se održavati u Klubu Pulske filmske tvornice ponedjeljkom i petkom od 18 sati. Dvomjesečna edukacija namijenjena je djeci viših razreda osnovne škole koja će pod vodstvom Maje Prokl i Petre Gardijan učiti osnovne animacijske tehnike te izraditi vlastiti film. Upisi su u tijeku, a zainteresirani se mogu prijaviti na broj mobitela 099 863 17 27 ili mail pulskafilmskatvornica@gmail.com.

 

Za mlade i odrasle osobe koje žele realizirati vlastiti igrani, dokumentarni ili eksperimentalni film organizirana će biti 11. škola filma (dosadašnja Ljetna radionica izrade filma). Njezin prvi dio – razrada ideje i scenarija – imat će čak tri voditelja. Prvo će 23. listopada početi Radionica dokumentarnog filma redateljice, autorice i producentice Ines Pletikos te Radionica igranog filma redatelja i autora Andreja Korovljeva, dok će 30. listopada startati Radionica eksperimentalnog filma redatelja, autora, montažera i producenta Damira Čučića.

 

Novosti vezane za Pulsku filmsku tvornicu pratite na našim Facebook stranicama (Pulska filmska tvornica i Klub Pulske filmske tvornice) te na internetskoj stranici www.pulskafilmskatvornica.hr.

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podupiru Kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula i Istarska županija.

 

Ivana-Nataša Turković,

voditeljica Kluba Pulske filmske tvornice