Bijele večeri – “Poštar uvijek zvoni dvaput”

THE POSTMAN ALWAYS RINGS TWICE, Jessica Lange, Jack Nicholson, 1981, (c) Paramount

 

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice vraćaju se ovoga četvrtka, 1. listopada, kada će s početkom u 20 sati biti prikazana ekranizacija klasičnog noir romana Jamesa M. Caina „Poštar uvijek zvoni dvaput“ (1943) u režiji Boba Rafelsona (1981). Ulaz na program je besplatan!

 

Cainov prvijenac bio je iznimno uspješan već prilikom objavljivanja te ga kritika smatra jednim od najvažnijih krimića 20. stoljeća. Stotinjak stranica brze radnje koja kombinira nasilje i senzualnost ipak je šokirala tadašnju javnost (roman je bio zabranjen u Bostonu). Priču pripovijeda glavni lik, Frank Chambers, lutalica koji se zaustavlja u maloj zalogajnici u ruralnom djelu Kalifornije gdje upoznaje prekrasnu Coru, nesretno udatu za starijeg muškarca, Nicka Papadakisa zvanog Grk. Romansa između Franka i Core brzo se razvija, pa dvojac počinje smišljati plan kako da se riješe Grka i naslijede zalogajnicu…

 

James M. Cain je jedan od predstavnika američkog tvrdo-kuhanog (hard-boiled) krimića čiji su najpoznatiji predstavnici Raymond Chandler i Dashiel Hammet. Međutim, Cain nije bio zainteresiran za pisanje romana u kojima čitatelj zajedno s detektivom (ili policajcem) otkriva tko je počinio zločin, već je za glavne likove uvijek birao zločince. Kratke i jednostavne rečenice, izvrstan dijalog i beskompromisno razvijanje radnje do krajnjih i često pogubnih posljedica glavne su odlike ovog pisca koji i dalje ostaje uzor spisateljima mlađih generacija.

 

Roman „Poštar uvijek zvoni dvaput“ doživio je čak sedam filmskih adaptacija, a najpoznatija među njima je ona iz 1946. godine u režiji Taya Garnetta, s Lanom Turner i Johnom Garfieldom u glavnim ulogama. U Bijelim večerima nećemo gledati tu verziju, već onu iz 1981. godine koju je režirao Bob Rafelson i u kojoj briljiraju Jack Nicholson i Jessica Lang. Upravo zbog popularnosti verzije iz 1946. ovu adaptaciju čiji scenarij potpisuje nenadmašan David Mammet kritika je dočekala na nož. Ona je zanimljiva po tome što poput romana ne objašnjava naslov, a ujedno je izvrstan primjer filma koji unatoč prvim negativnim kritikama s vremenom dobiva kultni status.

 

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča, a strukturiran je poput kluba čitatelja. Projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok se nakon gledanja odvija diskusija s gledateljima. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

 

Osnovne informacije:

 

Knjiga:

James M. Cain „Poštar uvijek zvoni dvaput“ (Šareni dućan, 2014, 172 str.) – dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u pet (5) primjeraka.

 

Film:

„The Postman Always Rings Twice“ (1981)

Režija: Bob Rafelson

Glavne uloge: Jack Nicholson, Jessica Lange, John Colicos, Anjelica Huston i Christopher Lloyd