Opservacijski dokumentarni film Medena Zemlja u Klubu PFT-a

 

 

Klub pulske filmske tvornice programsku sezonu nastavlja u srijedu, 4. studenog u 20 dati projekcijom opservacijskog dokumentarnog filma Medena Zemlja koji prikazuje suvremeni odnos čovjeka prema prirodi – njegova beskrupolozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita. Ulaz na projekciju je besplatan.

O FILMU

 

HONEYLAND, Ljubomir Stefanov i Tamara Kotevska, Sj. Makedonija, 2019., 87’
Produkcija: TRICE FILMS, APOLO MEDIA, PHARMACHEM – SKOPJE

Medarica Hatidže živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom makedonskom planinskom mjestašcu.  Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda.
Mnogobrojna i glasna obitelj predvođena beskrupuloznim pater familiasom Huseinom nastanjuje svoju kamp prikolicu pored Hatidžine kamene nastambe. Medena zemlja fascinantan je film u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi – njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.

 

„Makedonski dvojac proveo je gotovo tri godine u snimanju svakodnevnice fascinantne i hrabre turske medarice koja je donedavno sa svojom majkom bila jedina stanovnica nedostupnog
planinskog mjestašca. Opredjeljujući se za formu opservacijskog dokumentarca, autori distancirano prate njezin duboko posvećen rad s pčelama, iscrpljujuće odlaske na satima udaljenu tržnicu kako bi prodala svoje proizvode, te dirljivo nježan odnos s onemoćalom i nagluhom majkom. Pojava temperamentnih i živopisnih nomada, dijametralno suprotnog načina života i vrijednosti, redateljima je došla kao ludi blagoslov i prilika za razvoj klasičnije narativne strukture s neizbježnom pojavom konflikta. A upravo se u tom na momente šarmantnom i humornom sukobu ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi – njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita. Medena zemlja utoliko poprima karakter iznimno aktualne osobne i političke geste za očuvanje i održivo korištenje sve manje dostupnih prirodnih resursa.“ (Art-kino Rijeka)

O AUTORIMA

 

Ljubomir Stefanov

Rođen je 1975. u Skoplju. Preko 20 godina iskustva u razvoju i proizvodnji komunikacijskih koncepata i dokumentarnom filmu koji se odnose na pitanja zaštite okoliša i ljudskog razvoja. Radi za agencije UN-a, Euronatur, Swisscontact itd. Prethodni filmovi uključuju Bučne susjede (2005.) i Jezero od jabuka (2017.)

 

Tamara Kotevska

Rođena je 1993. u Prilepu u Makedoniji. Osvojila je nagradu za najbolji balkanski film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Tirani s diplomskim dokumentarnim filmom Studants, uz podršku Trice Films i Fakulteta dramskih umjetnosti u Skoplju.

 

 

EKIPA FILMA

Redatelji i scenaristi: Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska

 

Fotografija: Fejmi Daut, Samir Ljuma

Producent i montažer: Atanas Georgiev

Montažerka zvuka: Rana Eid

Glazba: Foltin

NAGRADE

Sundance IFF 2019 – najbolji dokumentarni film, najbolja fotografija, posebna nagrada žirija
DOC AVIV 2019 – najbolji film
Athens IFF 2019 – najbolji dokumentarni film
Sao Paolo IFF 2019 – nagrada žirija filmskih kritičara za najbolji film
DocsBarcelona 2019 – najbolji dokumentarni film

 


Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada kultura Nova, Hrvatski
audiovizualni centar i Grad Pula.