Kratkometražni pobjednici 29. Dana hrvatskog filma u Klubu PFT-a

Klub Pulske filmske tvornice program nastavlja u festivalskom duhu. U srijedu, 11. studenog u 19 sati održat će se besplatna projekcija kratkometražnih pobjednika ovogodišnjih 29. Dana hrvatskog filma.

 

Dani hrvatskog filma tradicionalno se smatraju smotrom najboljih novih domaćih kratkih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova koja od 1992. godine nudi uvid u kvalitetu i raznolikost naše kinematografije na svim razinama – onoj prvih profesionalnih, pa i studentskih radova, kao i na onoj etabliranih zvijezda. (DHF)

 

Članovi ovogodišnjeg žirija bili su redateljica Judita Gamulin, snimatelj Goran Mećava i producent Oliver Sertić.

 

Najbolja režija i najbolji scenarij

Josip Lukić: Južno voće

HR / 2019. / 19’54”

Južno voće je osvježavajuće, ali na velikim vrućinama se brzo kvari.

 

Posebno priznanje velikog žirija / Najbolje glumačko ostvarenje (Maja Posavec)

Tomislav Šoban: Krhko

HR / 2019/  23′

Alma, mlada diplomirana glumica, prolazi kroz niz glumačkih probi i projekata dok traži stan, a njena najbolja prijateljica odlazi živjeti u Belgiju.

 

Tomislav Šoban: Krhko

 

Posebno priznanje velikog žirija

Ana Buljan: ALEPH ZETA ( XVII ): The Star

HR, NZ / 2019 / 11’17”

Može biti da je priča zadana nedefiniranim, nesigurnim, nepredvidivim stanjem materijala. Snimljena je na neprovjerenim i pretežno (ili skoro) mrtvim zalihama 16-milimetarskog filma u dalekim (i skoro) nepristupačnim prostorima panamske džungle, a potom u pustinji Atacama. Kao i putovanje, film ili ovaj zadatak dokazuju da su živi eksperimenti spontane sinkronizacije više neizvjesnosti. Materijal je zatim montiran neposredno, uz pomoć metode predviđanja, na osnovi dvije karte izvučene iz špila Tarota. Priča je takoreći dobila smjer na osnovu tekstova koji opisuju značenja prve i druge karte i asocijacija koje sam pronalazila u snimljenom materijalu.

 

Nagrada Jelena Rajković za najboljeg redatelja do 30 godina

Jakov Nola: Kućica

HR / 2020 / 25’03”

Kućica je toplo i sigurno mjesto u kojem Josip, netom rastavljeni muškarac srednje dobi provodi predugo ljetovanje sa svojom majkom, daleko od grada i problema. Kućica je njegovoj majci dom, a njihovom nećaku i unuku kućica je vikendica na kojoj želi zaraditi.

 

Najbolja glazba

Noemi Ribić: Odrasti u malo drvo

HR / 2019 / 5’40”

Pridošlica stiže u mjesto koje broji još šest stanovnika. Vegetacija je oskudna, ali svi pokušavaju uzgojiti svoje stablo. Nepoznata pridošlica se, doduše, trudi previše, što nailazi na neodobravanje njenih susjeda…

 

Nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju

Mate Ugrin: Prazni sati

DE, HR / 2019 /10’54”

Migrantski radnici jednog brodogradilišta provode dane u krugu samačkog hotela na Jadranu. Navečer, jedan od njih uputi se do grada.

 

 

——————-

 

Sve zainteresirane se moli da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi najavili svoj dolazak na vrijeme.

 

——————-

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada kultura Nova, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.