Počinje 14. Škola filma

Javnim predavanjem Zorka Sirotića o umjećima scenaristike u Klubu PFT-a u petak 5. listopada u 18 sati počinje 14. Škola filma. Ovu besplatnu školu filma namjenjenu srednjoškolcima voditi će redatelj i filmski pedagog Zorko Sirotić, snimatelj i montažer Martin Šatović, producent i montažer Marko Zdravković-Kunac te montažer i snimatelj Michele Bulešić.

 

U prvom dijelu Škole, kroz dvije vikend radinice polaznici će razvijati ideju i scenariji, učiti filmska izražajna sredstva i filmsku režiju te predprodukciju.  Od 5. do 7. listopada Razvoj ideje i scenarij voditi će Zorko Sirotić, a od 12. do 14. listopada radionicu Filmskih izražajnih sredstava i predprodukcije voditi će Marko Zdravković-Kunac. Cilj je da svaki polaznik ima log line, sinopsis, redateljski treatment te predprodukcijski plan ili točnije, da je spreman za drugi dio Škole – produkciju.

 

Drugi dio Škole počinje u petak 02. studenog u 18 sati, a trajati će do četvrtka 15. studenog. Raditi će se u popodnevnim terminima, u skladu sa drugim obavezama polaznika. U navedenom periodu dvije ekipe predavača voditi će četrnaest polaznika kroz snimanje i montiranje te obradu slike i zvuka. Svaki polaznik će realizirati svoj kratki film.

 

Zainteresirani srednjoškolci moraju ispuniti prijavnicu koja se nalazi ovdje te navesti ideju za film ili napisati kratki sinopsis, odnosno nekoliko rečenica o priči koju namjeravaju snimiti.

 

Pulska filmska tvornica organizira Školu u suradnji s Kinoklubom Zagreb i Hrvatskim filmskim savezom, a uz financijsku pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja te Grada Pule.

 

 

Dodatne informacije moguće je dobiti putem maila pulskafilmskatvornica@gmail.com i broja mobitela 095 55 818 53.

 

BIOGRAFIJE VODITELJA:

 

Zorko Sirotić član je Kinokluba Zagreb od 2000. godine. Autor je više igranih, dokumentarnih, namjenskih i eksperimentalnih filmova prikazivanih na domaćim i inozemnim festivalima, te na televiziji. Od 2013. do 2015. radio je kao televizijski snimatelj. Od 2015. godine mentorira filmsku radionicu na festivalu “7 dana stvaranja” u Pazinu, a iste godine postaje i voditelj Inspiration Foruma na Jihlava International Documentary Film Festivalu u Češkoj. Studira filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Tvorac je underground talk showa  “Sudnji dan” i emisije “Val razuma” na Radio Studentu. Dugi niz godina bio je stalni suradnik dvotjednika za kulturna i društvena zbivanja “Zarez”. 2016. godine postaje programski direktor revije hrvatskog kratkog filma “Kratki na brzinu”.

 

Martin Šatović apsolvent je snimanja na ADU. S Lukom Lovrenčićem snimio je srednjemetražni televizijski dokumentarac „Tri za deset“. Također, snimao je brojne studentske filmove u sklopu Akademije, a bio je i direktor fotografije na filmu „Povratak“ Filipa Herakovića. Na Špancirfestu je vodio radionicu „Filmsko kazalište“, na festivalu Vizura otoka bio je asistent voditelju radionice „One Take“, dok je u Školi medijske kulture „Ante Peterlić“ bio asistent na Radionici snimanja.  Do sada je imao jednu samostalnu izložbu fotografija i sudjelovao na dvjema grupnim.

 

Marko Zdravković-Kunac studirao je filozofiju i kulturu religija pri Filozofskom fakultetu družbe Isusove u Zagrebu. Kasnih 90′ koordinira i vodi programa Autonomne tvornice kulture Attack, osniva Festival Alternativnog Kazališnog Izričaja (FAKI) te je jedan od osnivača i prvi predsjednik Fantastično dobre institucije – Fade In. Kao producent i novinar Fade In-a realizirao je preko 150 reportaža za HRT-ovu emisiju „Dobro Jutro, Hrvatska“, producirao je TV-serijal „Treći sektor“ , koproducirao s udrugom B.a.B.e. dokumentarni film „Iskrivljeni odrazi“ Tatjane Božić te niz kratkih promotivnih filmova. Također, radio je kao profesionalni montažer u raznim studijima te na lokalnim i državnim televizijama. Godine 2004. je osmislio i pokrenuo Pulsku filmsku tvornicu unutar koje je do sada vodio više od 30 različitih radionica i producirao preko stotinjak filmova.

 

Michele Bulešić studira na univerzitetu u Trstu Università degli studi di Trieste smjer Marketing and Innovation, gdje je počeo gajiti interes prema filmu. Unazad šet godina snima i montira longboard/skate videa. Na 12. Školi filma Pulske filmske tvornice po prvi puta postaje autor kratkometražnog filma “Gorenje”. U sklopu Pulske filmske tvornice snima i montira brojne filmove kao što su dokumentarni autorski film „Knjižnica“ te “Vrt leptira” iz dokumentarnog ciklusa Istarske štorije.