Film “Tvornica je naša” i tribina

U petak 12. listopada s početkom u 18 sati, u klubu Uljanik pogledajte dokumentarni film Vedrane Pribačić o preuzimanju tvornice ITAS iz Ivanca od strane radnika Tvornica je naša! Nakon projekcije uslijediti će razgovor s ključnim akterima ovog uspješnog primjera radničkog dioničarstva koji će se pokušati povezati s aktualnom situacijom u pulskom brodogradilištu.

 

 

Dokumentarac govori o grupi od 200 metalaca iz Ivanečke tvornice alatnih strojeva, uviđajući smjer u kojem ide privatizacija njihove do tada profitabilne i prije svega voljene tvornice, nakon štrajkova i prosvjeda na koje nitko nije obratio pažnju, zaključili su da se tvornica brani iznutra. Izbacili su fizički nove vlasnike na cestu, zabranili im ulazak u tvornicu zauvijek, organizirali straže i štrajk glađu do ispunjenja uvjeta, poslali lopove na sudove i uspjeli otkupiti tvornicu u sto postotnom vlasništvu. Danas posluju s pet stranih tržišta, plaće su redovite, a funkcioniraju na principu radničkog dioničarstva.

 

Vedrana Pribačić: Tvornica je naša!, 2016., 45’ Hrvatska

Redateljica i scenaristica: Vedrana Pribačić

Snimatelj: Mario Marko Krce

Zvuk: Daniel Golem

Montažerka: Ema Carić

Producentica: Ana Radečić

Produkcija: Manevar, HRT

 

Sudionici tribine koju će moderirati Goran Matić su radnik i mentor mladim radnicima te predsjednik Upravnog odbora ITAS-a Dragutin Varga,  predsjednik Regionalnog idustrijskog sindikata RIS koji je imao ključnu ulogu u preuzimanju tvornice ITAS Siniša Miličić te uljanikov radnik i član Stožera za obranu brodogradnje Uljanik Samir Hadžić.

 

Organizatori su Inicijativa za obranu Uljanika, Movie Activism, Pulska filmska tvornica i Stožer za obranu brodogradnje Uljanik.