Portret umjetnika: filmski pristupi

Ovoga četvrtka, 25. veljače s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice pogledat ćemo dva filmska portreta istog umjetnika: Darka Brajkovića Đepeta Njapa. Riječ je o dokumentarcu Maslačak Lovre Čepelaka te igrani film Dokumentarni film: Sad ili nikad redatelja Zorka Sirotića.

 

 

Razgovor s oba autora, kao i protagonistom filmova, zavrtit će se oko teme različitih pristupa ulasku u misterij odnosa subjektivnog i objektivnog, stvarnog i iluzornog, dokumentarnog i igranog.

 

Koje su glavne prepreke u realizaciji zahtjevne forme kao što je portret živog čovjeka? Može li vremenom i prostorom ograničeno djelo dočarati naizgled neograničene mogućnosti ljudske percepcije u susretu s predmetima umjetničke fascinacije? Je li za ovaj zadatak filmski jezik onaj idealni, jer najlakše naglašava eluzivnost stvarnosti?

 

Večer će se održati uživo i putem Zoom-a, a razgovor će moderirat Marko Zdravković-Kunac.

 

https://bit.ly/2NXbN4I

Meeting ID: 884 9262 9218

Passcode: 174945

 

Lovro Čepelak: Maslačak

2003., kratki dokumentarni, 11 min, Kinoklub Zagreb

 

 

Zorko Sirotić:.Dokumentarni film: Sad ili nikad

2017., kratki igrani, 16 min, Kinoklub Zagreb i Sedam dana stvaranja

 

Gosti:

Darko Brajković Đepeto Njapo rođen je 1986. godine u Puli. Prve kontakte s likovnim oblikovanjem ostvaruje u kamenoklesarskoj radnji djeda Petra Jurića u Pazinu. Pohađao klesarsku radionicu Siparis u atelieru Janeza i Aleša Pirnata u Katoru, Umag. Sudjelovao u radu umaške galerije “Um-art” (voditelj Alessandro Bumbak). 2002. godine učesnik je multimedijalnog projekta Suvremenost 2002. (produkcija mladih Istre). Kreativno se druži s multimedijalnim umjetnikom Andrejem Zbašnikom i performerom Davidom Belasom te udrugom CGI (civilna građanska inicijativa). Izlagao na mnogobrojnim selektiranim kolektivnim, samostalnim izložbama i multimedijalnim projektima, od kojih se izdvaja nastup u MSU U Zagrebu. Nagrađen je Prvom nagradom na „16. međunarodnoj izložbi minijatura“ u Zaprešiću, 2013. godine. Zastupljen u dokumentarnoj monografiji „Kronotop hrvatskog performansa“ autorice Suzane Marjanić. Živi i radi između Grožnjana i Umaga u Istri.

 

Lovro Čepelak je započeo sa svojim radom u Kinoklubu Zagreb kao autor kratkih eksperimentalnih i dokumentarnih filmova gdje djeluje sve do danas. Kao profesionalac djeluje u produkciskoj kući Fade In gdje radi kao snimatelj i montažer dokumentarnih filmova i brojnih TV reportaža. Kao autoru fokus mu je na eksperimentalnom i dokumentarnom filmu.

 

 

 

 

 

Zorko Sirotić je rođen 1985. godine u Zagrebu. Član je Kinokluba Zagreb u kojem je od 2014. godine koordinator produkcije. Godine 2018. završio je filmsku i TV režiju dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, a televizijsko iskustvo stekao je radeći na komercijalnim televizijama. Voditelj je i mentor brojnih filmskih radionica fokusiranih na alternativni film i dokumentarno-eksperimentalne forme.

 

 

 


Ulaz na projekciju je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

 

Ostali koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

https://bit.ly/2NXbN4I

Meeting ID: 884 9262 9218

Passcode: 174945

 

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.