Restart laboratorij: pet filmova produkcijske platforme za nove autore

Ovoga četvrtka, 18. veljače s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice pogledati ćemo pet kratkih nagrađivanih dokumentaraca nastalih u sklopu Restart Laboratorija, produkcijske platforme za debitantske autore festivalskih filmova koju vodi producentica Vanja Jambrović u sklopu udruge Restart.

 

 

Večer će se održati uživo i putem Zoom-a, a razgovor s Vanjom Jambrović i autorima moderirati će Marko Zdravković-Kunac.

 

https://bit.ly/3rZ5PPG

Meeting ID: 844 6408 3955

Passcode: 289916

 

Program:

Branko Vilus: Predsjednički vlak

2009., kratki dokumentarni, 14 min

 

Đuro Gavran: Bojan

2010., kratki dokumentarni, 13 min

 

 

Igor Bezinović: Samoupravni film

2012, kratki dokumentarni, 8 min.

 

 

Lucija Bušić: Noćna

2012., kratki eksperimentalni, 5 min.

 

 

 

Katerina Duda: Strujanja

2019., kratki dokumentarni, 16 min.

 

Restart laboratorij je besplatni program kontinuirane edukacije, tehničke i sadržajne pomoći mladim autorima u Zagrebu i Hrvatskoj, kako bi napravili svoje prve dokumentarne filmove. Otvoren je za sve koji se jave i pošalju svoju ideju (sinopsis, scenarij, tretman, već snimljeni materijal) za dokumentarni film. Uz stručno vodstvo i mentorstvo autori samostalno prolaze kroz cijeli proces produkcije filma, a na raspolaganju imaju snimateljsku i tonsku opremu te montažu.

Po dovršetku filma, sudjeluju i u procesu distribucije pa nerijetko putuju kako bi film premijerno predstavili na nekom od europskih ili hrvatskih filmskih festivala. Ovakav proces je edukacijski poligon za prve redateljske korake i dodatno usavršavanje za iskusnije autore te može biti dobra priprema za duže dokumentarne filmove.

 

Vanja Jambrović rođena je 1980. u Zagrebu, a 2005. godine diplomirala je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2011. godine diplomirala je produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2009. radi kao producentica u organizaciji Restart. Kao producentica potpisuje mnoge dokumentarne i kratke igrane filmove autora Nebojše Slijepčevića, Gorana Devića, Ivana Ramljaka, Kristine Kumrić i drugih… Filmovi koje je producirala prikazani su na brojnim svjetskim festivalima, a film „Srbenka“ bio je nominiran za najvišu europsku filmsku nagradu.

Od 2020. godine predaje na Akademiji dramske umjetnosti kolegij «Produkcija dokumentarnog filma» studentima 2. godine MA režije dokumentarnog filma i filmske produkcije.

U Restartu pored Laboratorija vodi i edukacijski program Masterclass namijenjen filmskim profesionalcima u Hrvatskoj.

 

 

Restart je udruga usmjerena na stvaranje alternativnih medijskih kanala kroz edukaciju, produkciju, distribuciju i tehničku pomoć. Fokusirani su na obrazovanje za korištenje videa za promociju aktivizma, ljudskih prava i nezavisne kulture. U suradnji s festivalima, lokalnim udrugama i institucijama razvijaju i pomažu oko osnivanja i umrežavanja aktivističkih produkcija u svrhu stvaranja efikasne alternative mainstream medija.

Osnivači udruge su istaknuti filmski i medijski djelatnici angažirani na polju dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma te s velikim iskustvom u organizaciji, produkciji i odnosima s javnošću.

 

———————————-

Ulaz na projekciju je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

 

Ostali koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

https://bit.ly/3rZ5PPG

Meeting ID: 844 6408 3955

Passcode: 289916

 

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova,