Potpisan ugovor o donaciji arhive

Svečanim potpisivanjem ugovora o donaciji kojim je udruga Pulska filmska tvornica predala bogatu i zanimljivu Arhivu Foto-kino kluba „Jelen“ i MAFAF-a Povijesnom i pomorskom muzeju Istre-Museo storico e navale dell’Istria danas je službeno dovršen veliki međuinstitucionalni projekt koji za cilj imao prikupljanje, popisivanje i digitalizaciju građe nastale radom i djelovanjem FKK-a “Jelen” i sudionika MAFAF-a.

 

U ime Pulske filmske tvornice potpisnik je bio voditelj projekata i producent Marko Zdravković-Kunac, dok je za PPMI isto uradio kustos i ravnatelj Gracijano Kešac. Pored potpisnika ugovora događaju u prostoru Muzeja nazočili su i predstavnici struke, članovi FKK-a „Jelen“ i sudionici MAFAF-a, predstavnici Grada Pule, pulskog ZTK-a i Sveučilišta Jurja Dobrile, te njegovi studenti. Prisutnima su se obratili potpisnici ugovora o donaciji, Anton Pletikos iz pulskog ZTK-a, kustosica PPMI-ja Lana Skuljan Bilić i dekanica Filozofskog fakulteta pulskog Sveučilišta Klara Buršić-Matijašić. Donatorima građe i sudionicima projekta podijeljene su zahvalnice, a dio doniranih predmeta bio je izložen u cilju „degustacije“ buduće zbirke amaterskoga filmskoga stvaralaštva.

 

Ugovor o donaciji je rezultat višegodišnje suradnje između potpisnika ugovora, čiji je cilj bila izrada stručnoga popis i digitalizacija cjelokupne arhive i građe nastale radom i djelovanjem FKK-a „Jelen“ i MAFAF-a. Donacija se sastoji od 1.998 raznovrsnih predmeta, odnosno dokumentarne fotografske, tehničke i filmske građe koja je iznimno važna za povijest grada Pule te kino i foto amaterizam. Posebno je vrijedan za istaknuti 71 primjerak filmske građe nekadašnjih članova „Jelena“, a donacijom arhive je stvoren temelj za formiranje buduće muzejske zbirke amaterskoga filmskoga stvaralaštva.

 

Ovaj međuinstitucionalni projekt nastao je uspješnim povezivanjem Pulske filmske tvornice, PPMI-ja, Hrvatskog filmskog saveza, pulskog ZTK-a i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, čiji su studenti u sklopu izvannastavnih aktivnosti marljivo radili na popisivanju i digitaliziranju cjelokupne arhive uz mentorstvo i nadzor stručne djelatnice Muzeja, kustosice Lane Skuljan Bilić. Projekt su financijski podržavali Grad Pula i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

Ivana-Nataša Turković, odnosi s javnošću Pulske filmske tvornice