Predstavljanje Fufilma iz Bologne – dokumentiranje realnosti putem malih svakodnevnih gesti

Ortobello2

Dvama dokumentarnim pričama koje obrađuju temu odnosa čovjeka s prirodom i prošlošću predstavila se sinoć u Klubu Pulske filmske tvornice udruga Fufilm iz Bologne. Prva, “Ortobello – primo concorso di bellezza per orti”, je srednjemetražni dokumentarac u režiji Gianluce Marcona i Marca Landinija. On donosi dašak generacije koja se za vrijeme Prvog svjetskog rata borila na strani partizana protiv fašizma, a rasla je u bliskom odnosu sa zemljom. S njezinim 90-godišnjim predstavnicima susreli smo se u urbanim vrtovima Bologne, koje općina ne dodijeljuje više samo umirovljenicima, već i drugim osobama zainteresiranim za obrađivanje svog zelenog kvadrata u srcu grada, objasnila je Cristina Donno, članica udruge s kojom smo se putem video skypea čuli nakon projekcije.

-Ostala sam fascinirana idejom urbanih vrtova kojih u mojem rodnom gradu nema i zbog toga sam predložila snimanje filma o njima i njihovim korisnicima, kazala je Donno, koja s Landinijem potpisuje režiju kratkometražnog dokumentarca “Dove osano le mucche”.

U njemu smo se upoznali s mladim parom koji je odlučio preseliti se u planine u Švicarskoj te se na 1900 metara nadmorske visine baviti proizvodnjom sira s ispaše slijedeći koliko god je to moguće tradicionalni recept.

-Oba dokumentarca imaju za cilj ispričati život osoba putem malih svakodnevnih gesti. To je ujedno  i glavni cilj udruge – slijediti stvarnost i na njezinu temelju razviti filmsku priču, rekao je Landini.

Romantični pristup tematici uočljiv je u oba rada, koje karakterizira izvrsna fotografija te izrazita pažnja za detalje i atmosferu. S njima smo uronili u jedan sasvim drugačiji tempo života, daleko od buke i frenetičnosti sadašnjice, u svijet u kojemu je čovjek još uvijek nerazdvojni dio prirode i diše u unisonu sa njom.

Fufilm je mala stvaralačka udruga posvećena produkciji dokumentaraca socijalne i antropološke tematike s naglaskom na društvo i zbilju, te povijest i društveno-kulturne projekte, a u Bologni je nastala krajem 2011.

-Trenutno raditi filmove, posebice u Italiji, nije jednostavno jer je sredstva koja se dodijeljuju kulturi sve manje. Nama koji smo odabrali nezavisni put još je i teže. Ali vjerujemo u ono što radimo i zbilja želimo slijediti naše ciljeve, zaključio je Marcon.

Ivana-Nataša Turković