PREDSTAVLJANJE MARKA BOLKOVIĆA I VIBORA JUHASA

monteparadiso20

Raznovrsni program očekuje filmofile ovoga četvrtka, 6. ožujka, u Klubu Pulske filmske tvornice, gdje će se s početkom u 20 sati glazbenim dokumentarcem, kratkim psihološkim trilerom i video spotovima predstaviti Marko Bolković i Vibor Juhas.

Prvi na programu, Juhasov dokumenatarac “Monteparadiso 20” iz 2012., nastavio je nakon pulske premijere putovati po festivalima u Hrvatskoj i okolnim državama, šireći priču o trnovitom putu kojim i dan danas kroče članovi udruge tijekom stvaranja jednog od najpoznatijih underground festivala u svijetu. Uslijedit će projekcija kratkometražnog psihološkog trilera “No Way Out” iz 2011. u režiji Juhasa i Bolkovića, njihovih zajedničkih glazbenih spotova “American Way” Noisefighta, “Black Dawn” D. J. & The Wootchyaka, “Save me From Myself” Newtone­-a i “Electric Mallaria” TutanKhamon Space Machine­-a, te diskusija s autorima.

Vibor Juhas je rođen u Puli 1982. Bavi se ilustracijom, animacijom, glazbom i filmom. Autor je nekolicine glazbenih spotova za sastave s Puljštine, a prvi kratki igrani film ostvaren u suradnji s Markom Bolkovićem, “No Way Out”, dovršio je 2011. Naredne godine napravio je u suradnji s Monteparadiso kolektivom dugometražni dokumentarni film “Monteparadiso 20”. Realizirao je nekoliko kratkih stripova, dok je s Vanjom Markovićem 2013. objavio dječju knjigu “Strahosmijeh”. Trenutno radi na svom prvom animiranom filmu, novoj dječjoj knjizi i interaktivnoj slikovnici, te dizajnira za Sa(n)jam knjige u Istri.

Marko Bolković je rođen 1985. Godine 2007. diplomirao je u Ljubljani na SAE Institute­u, smjer inženjer zvuka. Kao majstor ili asistent rasvjete i tona, te kao dizajner rasvjete radio je za kazalište dr. Inat, čiji je član od 1999., i Istarsko narodno kazalište ­ Gradskog kazalište Pula. Također, radio je rasvjetu za film, glazbene spotove i koncerte. Za razne istarske umjetničke festivale vodio je tehniku, a 2013. preuzima ulogu glavnog koordinatora i voditelja festivala Visualia 2013. Bolković se ujedno bavi glazbom i snimanjem glazbe, te je krajem 2008. osnovao udrugu “Sonitus”, čiji je predsjednik. Predsjednik je kulturnog vijeća Grada Pule za nove medijske kulture i kulturu mladih te član kulturnog vijeća Istarske županije za nove medijske kulture, Vijeća mladih Istarske županije i Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske (ULUPUH).

 

PROGRAM PROJEKCIJE:

1. Vibor Juhas: MONTEPARADISO 20, glazbeni dokumentarac, 65’

U filmu nastalom u suradnji Udruge Monteparadiso i Mrkli Mrak iz Pule kroz osobne ispovijesti glavnih aktera prikazano je nastajanje i odrastanje Monteparadiso festivala i istoimenog kolektiva, koji su 2012. obilježili 20 godina postojanja sada već svijetski poznate underground manifestacije. U njemu su mjesto pronašle raritetne videosekvence iz bogate povijesti festivala, kao i niz razgovora s najbitnijim akterima MP kolektiva, starog i novog vodstva Udruge, te kreativcima s domaće underground scene.

Režija: Vibor Juhas

Uloge: Mladen Rabota Maske, Edgar Buršić Rošo, Matko Plovanić, Perica Grgić

Fotografija: Vibor Juhas

Montaža: Maja Drobac, Vibor Juhas

Glazba: punk

Produkcija: Mrkli Mrak Studio

Distribucija: Monteparadiso

 

2. Vibor Juhas i Marko Bolković: NO WAY OUT, psihološki triler, 18′

Primoran na izvršenje stravičnog zadatka mladić pokušava eliminirati savjest te se dovodi u bezizlaznu situaciju. Usprkos nestručno izvedenim i ustajalim horor/triler klišejima ne propustite saznati tko je kome smjestio, zašto barba nosi masku i koliko uvjerljivo izgleda računalno generirana prašina u najodvažnijem snimateljskom pothvatu od kada je Alex Proyas rekao: “Ne mogu ti metci ništa Brandone…ti si Vrana!”

Glume: Perica Grgić, Matko Plovanić

 

3. Vibor Juhas i Marko Bolković: VIDEOSPOTOVI

– Noisefight: American Way

­- D. J. & The Wootchyak: Black Dawn

­ – Newtone: Save me From Myself

­ – TutanKhamon Space Machine: Electric Mallaria