Prezentacija 9. ljetne radionice izrade filma u Kinu Valli

rad9

Sedam dokumentarnih i igranih filmova nastalih u sklopu ovogodišnje 9. ljetne radionice izrade filma „Pulska filmska tvornica 2013“ bit će predstavljeno u Kinu Valli u četvrtak, 24. listopada, s početkom u 17.30 sati. To su „Profesor Mate Asparagus u gradu“ Ive Lipanovića, „Tanka linija“ Lare Popović, „Bez naziva 1954“ Daria Pejića, „Deveti sat“ Tamare Svetek, „Priča o traženju posla i jednom filmu u nastajanju“ Aleksandra Jovanovića te „Kaleidoskop za slijepca“ Diane-Dine Fiamengo. Također, prikazan će biti kratkometražni igrani film Ivane Hrelja „Žena, dijete“. Njezin diplomski rad nastao je pod mentorstvom profesora Gorana Markovića, a koprodukciju potpisuju beogradska Akademija dramskih umjetnosti i Pulska filmska tvornica.

Radionica je održana tijekom lipnja i srpnja ove godine u Klubu Pulske filmske tvornice, a vodili su je redatelj i filmski pedagog Igor Bezinović te beogradski redatelj i fotograf Marko Krnjajić. Dok je Bezinović bio zadužen za razvoj ideje i scenarija, Krnjajić je predvodio snimateljski dio. Mentori prilikom montaže filmova bili su Ivan Štifanić i Marko Zdravković-Kunac, koji su polaznicima pomogli u savladavanju izuzetno zahtjevnog postprodukcijskog dijela.

U sklopu intenzivne radionice polaznici su stekli osnovna znanja iz svih faza stvaranja filma te su u konačnici realizirali vlastiti kratkometražni film. Radionica se sastojala od izrade scenarija, redateljskog koncepta i plana snimanja te izrade filma što uključuje snimanje, montažu te postprodukciju slike i zvuka. Budući da funkcionira kao mali produkcijski studio, polaznici su istovremeno bili autori, scenaristi i redatelji.

Radionica je bila organizirana u suradnji s Festivalom igranog filma u Puli, a financijski ju je podržao Hrvatski audiovizualni centar. Partneri su bili Hrvatski filmski savez te MedVid produkcija, dok je Pizzeria Pomepej & Restoran Angulus potpomogla realizaciju.

Raspored programa:

Ivo Lipanović: PROFESOR MATE ASPARAGUS U GRADU

Aikido majstor u novom sukobu s lovcima na glavu.

Lara Popović: TANKA LINIJA

Delirij kolaža sjećanja na posljednju večeru provedenu s ubijenom suprugom.

Dario Pejić: BEZ NAZIVA 1954

Galerija postaje okvir za diskusiju o kolektivnoj i osobnoj prošlosti.

Tamara Svetek: DEVETI SAT

Intimna priča prezaposlena žene.

Aleksandar Jovanović: PRIČA O TRAŽENJU POSLA I JEDNOM FILMU U NASTAJANJU

Sredovječni susjedi i njihovi problemi djelomično su uzrokovanim filmom čijoj su realizaciji oboje u potpunosti posvećeni.

Diana-Dina Fiamengo: KALEIDOSKOP ZA SLIJEPCA

Filmske slike o žrtvama umjetnosti.

Olivera Jović: GLADIJATORI

Found futige film o raspadu Jugoslavije.

Ivana Hrelja: ŽENA, DIJETE

Nekoliko životnih priča u kolopletu emocija.