Prijave na Video novinarstvo – radionice medijske pismenosti

Udruge Pulska filmska tvornica i Metamedij, u okviru svojih dugogodišnjih medijskih projekata Medionauti i Medijski kultivator, organiziraju program Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti. On će se održati se u sklopu integracijskih dana Gimnazije Pula i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, no sudjelovati mogu svi mladi srednjoškolske dobi. Polaznici će uporabom novih metoda i tehnika u učenju usvojiti znanja i vještine potrebne za pokretanje i produkciju vlastitog medijskog proizvoda s naglaskom na korištenje novomedijskih alata i novih trendova u novinarstvu. Program se temelji na praktičnom radu te radu u malim grupama uz stručnu pomoć i mentorstvo, a krajnji proizvod bit će pet novinarskih video priloga montiranih u gotovu TV emisiju. Besplatan je zahvaljujući podršci Grada Pule i Istarske županije.

 

Edukativni ciklus uključuje tri radionice – Osnove novinarstva i filmskog jezika, Audio video tehnologiju i snimanje na terenu te Montažu – kao i završnu javnu prezentaciju TV emisije u sklopu koje će biti održana diskusija uz eminentne goste iz svijeta medija i glazbeni program. Isti edukativni ciklus bit će organiziran u Klubu Pulske filmske tvornice i Dnevnom boravku DC Rojc dva puta kako bi sudjelovati mogao što veći broj korisnika.

 

cover-pravi

„Osnove novinarstva“ predavat će Tatjana Uvodić Iveša i Boris Vincek, koji će polaznike upoznati s novinarskim formama, od jednostavnih do najsloženijih. Što su to vijest, tema, osvrt, razgovor, reportaža, kolumna učit će se i kroz primjere iz prakse putem komparativnog čitanja vijesti iz različitih medija. Kroz specifične zadatke pružit će se uvid u osnovne pripreme materijala za novinarski rad. Kako razaznati što je to vijest, kako se prikupljaju podaci i koja su sve osnovna pitanja za koje novinarski prilog mora potražiti odgovore osnova su za ozbiljno, objektivno i nepristrano istraživanje. U ovom će djelu programa sudionici odabrati 5 vijesti od kojih će izrađivati novinarske video priloge.

 

Za „Filmski jezik“ zadužen je Marko Zdravković-Kunac, a na predavanju će mladi učiti kako pripovijedati priču kroz filmski jezik. Koje vrste kadrova, rakursa i pokreta kamere postoje i kako se slažu u “riječi i rečenice” filmskog jezika, odnosno scene i sekvence. Gramatika filmskog jezika nužna je za stvaranje suvisle filmske priče bilo da je riječ o igranom, dokumentarnom ili animiranom filmu. U vrijeme kada svatko može mobitelom snimiti filmsku priču i uploadati je na Facebook, Youtube i druge platforme, poznavanje osnovnih pravila filmskog jezika omogućuje da se vlastita vizualna misao iskaže na kvalitetniji, jednostavniji i efikasniji način. U ovom će djelu programa sudionici osmisliti scenarij za vlastite novinarske video priloge.

 

O „Audio vizualnoj tehnologiji“ govorit će Ivan Dobran, koji će sudionike upoznati s tehničkim sredstvima za stvaranje audiovizualnog materijala – od profesionalnih kamera i foto aparata pa sve do malih kućnih kamera i mobitela. Učiti će se raspoznavati i koristiti razne funkcije kamere ili mobitela, vrste objektiva, pojmove poput ekspozicija, žarišna duljina, filteri, post produkcija slike i zvuka, i još mnogo toga. Potom će sudionici, uz pomoć i podršku stručnih snimatelja, otići na teren snimiti audio i video materijale za svoj novinarski video prilog.

 

Na „Montaži“ će se pružiti uvid u osnove montaže video priloga nakon čega će polaznici, uz pomoć fonetičara, napisati i snimiti “off-ove”, odnosno tekstove koji prate video materijale, te montirati audio i video materijale za novinarske video priloge.

 

rad-novinarstva

Za sudjelovanje je potrebno poslati na mail kontakt.radionice@gmail.com ispunjenu prijavnicu i suglasnost roditelja (http://metamedia.hr/video-novinarstvo-radionice-medijske-pismenosti/) do ponedjeljka, 17. listopada, dok ju učenici Gimnazije Pula i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna moraju do istog roka predati u tajništvo škole. Na prvi termin donosi se potpisana suglasnost roditelja. Mjesta na radionici su ograničena, pa će se selekcija kandidata vršiti na temelju prijavnice. Obavijest o sudjelovanju bit će dobivena narednog dana, odnosno 18. listopada.

 

Detaljan program moguće je pogledati na www.pulskafilmskatvornica.hr ili www.metamedia.hr, ili ga preuzeti na http://metamedia.hr/video-novinarstvo-radionice-medijske-pismenosti/. Za dodatne informacije obratite se Maji Iskra na broj mobitela 091 568 61 45 ili mail kontakt.radionice@gmail.com.