Klubodrom: “Good Bye, Lenin!” W. Beckera

 

Njemačka tragikomedija/romantična drama Wolfganga Beckera „Good Bye, Lenin!“ iz 2003. godine – s Danielom Brühlom, Katrin Saß, Chulpan Khamatovom i Mariom Simon u glavnim ulogama – bit će prikazana u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 20. listopada, s početkom u 20 sati. Moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program je slobodan.

 

good-bye-lenin

Film obrađuje pad Berlinskog zida i novonastalu situaciju na humorističan, ironičan i topao način, a u centru radnje smještene u periodu od listopada 1989. do ujedinjenja Njemačke godinu dana kasnije nalazi se obitelji Kerner. Glavni protagonist je Alexander koji s majkom i starijom sestrom odrasta u DDR-u, dok je otac prebjegao na zapad 1978. U njegovom odsustvu majka postaje gorljivi pristaša vladajuće Partije socijalističkog jedinstva Njemačke. Alexander se pak priključuje protuvladinim prosvjedima, a kada majka vidi njegovo uhićenje doživljava skoro kobni infarkt te pada u komu zbog koje propušta „die Wende“ – ujedinjenje Njemačke. Nakon buđenja iz dugotrajne kome, Alexander se trudi svim snagama zaštiti ju od mogućeg fatalnog šoka kojega bi mogla doživjeti od saznanja da je njezina voljena Istočna Njemačka kakvu je poznavala – nestala.

 

good-bye-lenin

„Good Bye, Lenin!“ je postao međunarodni hit, hvaljen i od kritike i od publike. U Njemačkoj je bio najuspješniji domaći film godine te je nagrađen s devet Njemačkih filmskih nagrada među kojima su one za najbolji film, scenarij i redatelja. Također, niz nagrada (César, Europska filmska nagrada, Krug londonskih filmskih kritičara…) i nominacija (Golden Globe, BAFTA…) dobio je i diljem Europe, a bio je i njemački kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

good-bye-lenin0

WOLFGANG BECKER: GOOD BYE LENIN!, tragikomedija/romantična drama, 2003., 121′, Njemačka

Producent: Stefan Arndt

Scenarij: Wolfgang Becker, Bernd Lichtenberg

Glume: Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Florian Lukas, Alexander Beyer

Glazba: Yann Tiersen

Snimatelj: Martin Kukula

Montažer: Peter R. Adam

Produkcijska kuća: X-Filme Creative Pool

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a