Referendumska projekcija

Povodom praznika demokracije i pulskog referenduma Pulska filmska tvornica besplatno prikazuje četiri filma iz Hrvatskog državnog arhiva koji tematiziraju urbanistički i povijesni razvoj Pule. Projekcije će se održati 6. i 7. listopada u klubu Pulske filmske tvornice na adresi Stiglicheva 12 s počekom u 20 sati.

 

Pulski referendum održat će se 9. listopada, a svi građani i građanke Pule odlučivat će o urbanističkoj namjeni gradskog šetališta Lungo mare.

 

Referendum je oblik izravnoga odlučivanja, izjašnjavanja građana o pitanjima od osobite važnosti za zajednicu, u ovom slučaju – za građanke i građane Pule.

 

 

Pojam referendum dolazi od osnovne latinske riječi refe čije značenje bi se moglo označiti kao neodlučna borba ili igra, a riječ referendum označava – riješenu stvar, rješenje.

 

Referendum potječe iz Švicarske još iz 16. stoljeća. Nakon smanjenja broja referenduma sredinom dvadesetog stoljeća, referendum kao političko sredstvo od 1970-ih godina postaje sve popularniji. Političke znanosti ovo povećanje pripisuju sve većem nesvrstavanju javnosti uz političke stranke budući da su konkretna politička pitanja javnosti postala važnija od stranačkih identifikatora.

 

 

 

program

 

Oslobođena Pula, Pregled br. 9/47, 1947., dokumentarni žurnal, 4 min

Prikaz uređivanja i atmosfere u Puli odmah nakon priključenja matici zemlji, ispred ukrašenog Slavoluka Sergijevaca govore Vicko Krstulović i Vladimir Bakarić, počasna povorka prolazi preko Korza, mnoštvo u Areni.

 

Redateljica: Tatjana Frković

Snimatelji: Viktor Farago, Tomislav Pinter

Montažer: Ratko Remenar

Produkcija: Jadran Film

 

 

Doviđenja u Puli, 1961., dokumentarni/reklamni, 14 min

Pula – kulturni, turistički i industrijski centar Istre, prikazana u “tri dimenzije”: s kopna, sa mora i iz zraka. Ljepote ovog primorskog grada u čijoj se okolini podiže sve više modernih turističkih naselja.

 

Scenaristi: Nikola Petrović, Mladen Feman

Režiser: Mladen Feman

Snimatelj: Mihail Ostrovidov

Montažer: Radojka Ivančević

Produkcija: Zagreb film

 

 

Tito u Puli – Filmske novosti br. 16/72, 1972., dokumentarni žurnal , 4 minute

Doček u luci i posjet tvornici laboratorijskog stakla Boris Kidrič, obilazak rekreacijskog područja Pule – Zelenike i Verudele. Na svečanom ručku predsjednik Skupštine Općine Pula Josip Lazarević predaje drugu Titu zlatni ključ grada Pule, kao prvom počasnom građaninu.

 

 

Puljske usporedbe, 1970., dokumentarni, 14 min

Film je proizveden u suradnji s novinskim poduzećem Glas Istre u Puli i Fondom za unapređenje kulturnih djelatnosti Socijalističke Republike Hrvatske. Bez glasa naratora film uspoređuje povijesnu Pulu, Pulu nakon Drugog svjetskog rata i Pulu početkom 70-ih.

 

Scenarist: Zvane Črnja

Suradnik: Ivo Siljan

Redatelj: Nikola Tanhofer

Snimatelj: Branko Blažina

Montažer: Živka Toplak

Produkcija: Adrija film

 

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.