Crnohumorni film Kinoamater u Pulskoj filmskoj tvornici

Ovoga petka, 21. listopada u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice projekcija je crnohumornog igranog filma Kinoamater kojom je redatelj Krzysztof Kieślowski privukao pozornost međunarodne kritike i publike. Redatelj u filmu izuzetno spretno spaja dokumentarizam i filmsku fikciju te daje efektnu posvetu filmskim snimateljima ujedno inteligentno tematizirajući cenzuru u tadašnjoj komunističkoj Poljskoj i motiv represije nad pojedincima sklonima izražavanju vlastitih stavova. 

 

Razgovor o pogledanom filmu, opusu Krzysztofa Kieślowskog te kratkotrajnom, ali utjecajnom poljskom filmskom pokretu Kino moralnego niepokoju vodit će pulski kulturolog i umjetnik Igor Zenzerović.

 

 

Film Kinoamater prati tvorničkog radnika Filipa Mosza kojem se rodi kći. Rođenje svog prvog djeteta odluči obilježiti kupnjom 8-milimetarske kamere, te njome počne snimati svakodnevicu prvih dana njezina života. On vjeruje da je sad konačno ostvario sve ono o čemu je maštao još kao dječak u sirotištu, a svoju sreću podijeli i sa suprugom Irkom. No Filip će snimajući kći postupno početi drugačijim očima promatrati svijet i ljude oko sebe, a sve će se dodatno zakomplicirati kad lokalni šef komunističke partije od njega zatraži da snimi nadolazeću proslavu jubileja lokalne tvornice. Dok Filipova fascinacija mogućnostima filmske kamere polako mijenja njegov život, u kratki film snimljen tijekom proslave naknadno će grubo intervenirati njegovi šefovi.

Krzysztof Kieślowski (1941. – 1996.) bio je jedan od najutjecajnijih suvremenih poljskih filmskih režisera, scenarista, poznat po ciklusu kratkih televizijskih filmova Dekalog i filmskoj trilogiji Tri boje. Sedamdesetih je počeo kao dokumentarist, ali iskustvom stvara mišljenje da je igrani film bliže stvarnosti te počinje snimati filmove koji se smatraju djelima nastalim unutar poljskog Kina moralne tjeskobe, uz radove Andrzeja Wajde i Agnieszke Holland. Početkom 1990-ih, zajedno sa scenaristom Krzystofom Piesiwiczem i skladateljem Zbigniewom Preisnerom, snimio je u Francuskoj (i na francuskom) uspješan film Veronikin dvostruki život koji prikazuje dvije identične žene (koje glumi Irène Jacob), jednu u Poljskoj i drugi u Francuskoj, koji su povezani magičnom vezom. Zahvaljujući tom uspjehu uspio je snimiti trilogiju Tri boje. Svaki od tri filma nazvana prema bojama francuske trobojnice (Plavi iz 1993., Bijeli i Crveni iz 1994.) bavi se u obliku dramatične priče različitih junaka o svakoj od tri vrijednosti francuskog gesla „sloboda, jednakost, bratstvo“.

 

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.