Šapat zidova – interdisciplinarna radionica za osnovnoškolce

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na besplatnu interdisciplinarnu radionicu udruge Bacači Sjenki pod nazivom Šapat zidova koja će se održati od 15. do 17. studenog u Klubu Pulske filmske tvornice.

 

Polaznici – od 8. do 13. godina –  kroz prizmu različitih profesija ( arhitektura, povijest umjetnosti, sociologija, film, novinarstvo..) naučit će promatrati svoj urbani prostor iz više motrišta, kako istražiti vidljive i nevidljive koreografije prostora i sam grad u kojem žive te prikupiti njihova audiovizualna obilježja. Polaznici u ovoj radionici uče promatrati svijet oko sebe, a i razumjeti grad i njegove prostore kao zajednički resurs svih građana.

Cilj radionice je pronjuškati i zabilježiti tragove gradske materijalne i nematerijalne urbane baštine, otkriti njezine povijesne i društvene dinamike i konotacije te povezati s konkretnim gradskim arhitektonskim i graditeljskim naslijeđem. Na osnovu toga polaznici će osmisliti mikro hipertekstualnu turu po dijelu Pule te na nju povesti svoje roditelje, prijatelje i ostale zainteresirane sugrađane.

 

Trodnevna radionica osluškivanja grada i istraživanja njegove višeslojnosti održavat će svaki dan u periodu od 14 do 16.30 sati, a voditelji su Boris Bakal ispred zagrebačke udruge Bacači sjenki te pulski kulturolog i umjetnik Igor Zenzerović.  

 

Za prijavu molimo ispunite ovaj obrazac:  https://forms.gle/nDmC337fJsa2FQgE7

 

Boris Bakal je kreativni producent, kazališni i filmski redatelj, glumac, intermedijalni umjetnik, društveni i kulturni aktivist, interdisciplinarni javni povjesničar, kustos i pedagog te voditelj međunarodne umjetničke platforme Bacači sjenki. Tijekom više od četrdeset godina karijere stvara različite projekte koji su predstavili i/ili producirali festivali i manifestacije u više od 20 zemalja diljem svijeta. Od 2001. godine vodi udrugu Bacači Sjenki, međunarodnu umjetničku platformu koja je dobila brojna priznanja i nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2011. godine osniva filmsku školu za djecu i mlade Frooom!

 

Igor Zenzerović je kulturolog, izvedbeni umjetnik i predavač na mnogobrojnim kreativnim radionicama za sve uzraste i potrebe, s posebnim fokusom na mlade. Osnivač je i multimedijalnog i književnog foruma “Predvečer Poetike” koji provodi već četiri godine, za vrijeme lockdowna pokreće Digitalnu filmsku karantenu u Pulskoj filmskoj tvornici, autor je više kratkih zapaženih filmova, a sa svojim performansima nastupao je u brojnim gradovima poput Zagreba, Beograda, Amsterdama… Trenutno radi u udruzi ZUM gdje se bavi problemima mladih i zajedno s njima radi na rješavanju istih.

 

Program Šapat zidova financijski podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.