Svečano potpisivanje ugovora o donaciji Arhive

U povodu Dana grada Pule u četvrtak, 04. svibnja, u 11 sati u prostoru Povijesnog i pomorskog muzeja Istre-Museo storico e navale dell’Istria bit će održano svečano potpisivanje ugovora o donaciji, kojim će udruga Pulska filmska tvornica službeno predati Muzeju izuzetno vrijednu i zanimljivu Arhivu Foto-kino kluba „Jelen“ i MAFAF-a. Pored potpisnika ugovora, predstavnika struke, članova FKK-a „Jelen“ i sudionika MAFAF-a, prisutni će biti i predstavnici Grada Pule, Zajednice tehničke kulture Pula, Hrvatskog filmskog saveza, Sveučilišta Jurja Dobrile i drugi pojedinci koji su doprinijeli realizaciji projekta. Predstavnici PPMI-ja će podijeliti zahvalnice donatorima građe i sudionicima projekta, a dio doniranih predmeta bit će izložen prilikom potpisivanja ugovora u cilju „degustacije“ buduće zbirke amaterskoga filmskoga stvaralaštva.

 

Ugovor o donaciji je rezultat višegodišnje suradnje između potpisnika ugovora, čiji je cilj bila izrada stručnoga popis i digitalizacija cjelokupne arhive i građe nastale radom i djelovanjem pulskog Foto-kino kluba „Jelen“ te Međuklupskog i autorskog festivala amaterskog filma (1965. – 1990.). Donacija se sastoji od 1.998 raznovrsnih predmeta, odnosno dokumentarne fotografske, tehničke i filmske građe koja je iznimno važna za povijest grada Pule te kino i foto amaterizam. Posebno je vrijedan za istaknuti 71 primjerak filmske građe nekadašnjih članova „Jelena“. Donacijom arhive stvoren je temelj za formiranje buduće muzejske zbirke amaterskoga filmskoga stvaralaštva.

 

Ovaj međuinstitucionalni projekt nastao je uspješnim povezivanjem Pulske filmske tvornice, PPMI-ja i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, čiji su studenti u sklopu izvannastavnih aktivnosti marljivo radili na popisivanju i digitaliziranju cjelokupne arhive uz mentorstvo i nadzor stručne djelatnice Muzeja.

 

U povodu završetka ovog velikog projekta bit će organizirana i projekcija filmova i dokumentarnih snimki u Kinu Valli ove subote, 06. svibnja, u 17 sati. Filmovi i snimke bez zvučne trake bit će popraćeni živom glazbom, a više o događaju bit će rečeno na konferenciji za novinare koja će biti održana nakon potpisivanja ugovora o donaciji.

 

Projekt su financijski podržavali Grad Pula i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

Ivana-Nataša Turković, odnosi s javnošću PFT-a